Kozloduj je Bolgarija ob glasnem protestu državljanov zaprla leta 2005. Foto: EPA
Kozloduj je Bolgarija ob glasnem protestu državljanov zaprla leta 2005. Foto: EPA
Slovaška vlada je zaradi plinske krize nameravala znova zagnati elektrarno Bohunice, a si je pozneje premislila. Foto: Reuters

Kljub znova vzpostavljeni dobavi zemeljskega plina iz Rusije čez Ukrajino so se v Bolgariji odločili, da bodo ponovno zagnali dva reaktorja jedrske elektrarne Kozloduj iz časov Sovjetske zveze. Elektrarno so morali zapreti leta 2005, preden so vstopili v Evropsko unijo, čeprav je imela dovoljenje za obratovanje do leta 2011 oz. 2013.

Zaprtju bolgarskega narodnega ponosa je pred dobrimi tremi leti nasprotovala velika večina od 7,6 milijona Bolgarov, po zapletu med Ukrajino in Rusijo, ko je Bolgarija ostala brez ruskega plina, pa so Bolgari odločeni, da spet zaženejo dva 440-megavatna reaktorja in si tako zagotovijo energijo.

Bolgarija v izjemnem primeru lahko zažene reaktor
V času t. i. plinske krize je na milijone Bolgarcev ostalo brez gretja v najhujši zimi, kar je ljudi pognalo na ulice, poslance pa prisililo k temeljitemu razmisleku o mogočih virih energije. V skladu s pristopno pogodbo z EU-jem lahko Bolgarija v izjemnem primeru Evropsko komisijo zaprosi za vnovičen zagon jedrske elektrarne Kozloduj, enostransko pa je ne sme odpreti.

Sofija je že prejšnji teden poudarila, da sta sporna jedrska reaktorja po prenovi popolnoma varna, in je tudi že sprožila priprave na ponoven zagon Kozloduja. Reaktorja bi lahko z gorivom, ki ga imajo na zalogi, delovala do pet mesecev.

Pred kratkim je vnovičen zagon jedrskega reaktorja v Bohunicah napovedala tudi Slovaška, a ji je Evropska komisija zagrozila s sankcijami, kar je Slovaško od namere odvrnilo.

T. K.