Na vrhu zaslona visoki zunanjepolitični predstavnik Borrell, pod njim levo zunanji minister Logar. Foto: EPA
Na vrhu zaslona visoki zunanjepolitični predstavnik Borrell, pod njim levo zunanji minister Logar. Foto: EPA

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je opozoril, da je Rusija ob ukrajinski meji in na Krimu zvrstila že več kot 150.000 vojakov. "To je doslej največja postavitev ruskih vojaških sil ob ukrajinskih mejah," je poudaril in znova izrazil izjemno zaskrbljenost zaradi tveganja dodatnega stopnjevanja napetosti.

Na vzhodu Ukrajine se namreč pojavljajo novi spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti iz samooklicanih republik Lugansk in Doneck. Rusija in Ukrajina se medsebojno obtožujeta za stopnjevanje napetosti.

Sorodna novica Navalnega so premestili v bolnišnico

Zunanji ministri Unije so potrdili podporo ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine. Na srečanju je sodeloval tudi ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba, ki je Unijo pozval k dodatnim sankcijam proti Rusiji. Borrel je na konferenci po zasedanju sicer povedal, da EU novih sankcij za zdaj ne pripravlja.

Prvi diplomat Unije je ob tem znova izrazil zaskrbljenost zaradi vse slabšega zdravstvenega stanja zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in ponovil poziv, naj mu ruske oblasti takoj zagotovijo dostop do zdravnikov, ki jim zaupa.

EU je tudi izrazil solidarnost s Češko v diplomatskem sporu z Rusijo. Moskva je v nedeljo najavila izgon 20 čeških diplomatov, potem ko je Češka izgnala 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente, vpletene v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014.

Logar pozval Ukrajino, naj se vzdrži provokacij

Sorodna novica Logar: Razprava o domnevnem dokumentu ne koristi ne BiH-u ne Sloveniji

Vodja slovenske diplomacije Anže Logar je po sestanku izpostavil enotnost glede podpore ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine ter poudaril, da so izrazili nestrinjanje s postavljanjem vojaških sil na mejo z Ukrajino in potrebo po dejavnem spremljanju razvoja dogodkov.

Logar je po navedbah zunanjega ministrstva Ukrajino pozval, naj se vzdrži provokacij, da se razmere ne bi stopnjevale, in poudaril pričakovanje, da se bo politični dialog nadaljeval v okviru obstoječih formatov normandijske četverice in trilateralne kontaktne skupine. Pozval je tudi k nadaljnjim prizadevanjem v smeri krepitve ukrajinske notranje odpornosti.

Nove sankcije proti mjanmarski hunti

Zunanji ministri so sprejeli tudi odločitev o novih sankcijah proti Mjanmaru. Zaradi spodkopavanja demokracije, represije in kršenja človekovih pravic je EU uvedel sankcije proti desetim posameznikom in dvema podjetjema, ki vojaški hunti zagotavljata sredstva za nasilno zatiranje demokratičnih protestov.

Sorodna novica Rusija obsodila "provokacijo" Češke in izgnala 20 diplomatov

Sankcije zdaj veljajo za skupaj 35 posameznikov in dve podjetji.

Vključujejo prepoved potovanja na ozemlje Unije in zamrznitev premoženja posameznikom ali pravnim osebam. Poleg tega posamezniki in pravne osebe v Uniji ne smejo financirati kršilcev na seznamu.

Mjanmarske varnostne sile so od državnega udara na začetku februarja ubile že več kot 700 protestnikov.

Zaskrbljenost nad humanitarnimi razmerami v Etiopiji

V ospredju zasedanja so bile tudi razmere v Etiopiji. Ministri, med njimi Logar, so izrazili zaskrbljenost zaradi vojne v pokrajini Tigray, ki ima negativne posledice ne samo za Etiopijo, temveč tudi za stabilnost celotne regije.

Slovenski minister je izrazil zaskrbljenost nad humanitarnimi razmerami. Zavzel se je za neoviran dostop do humanitarne pomoči, zaščito civilnega prebivalstva ter spoštovanje načel mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic v regiji. Pozval je k odpravi napetosti med udeleženima stranema z namenom zagotovitve miru in blaginje za celotno regijo, so še sporočili z MZZ-ja.