Sestanek opozicije je sklical vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki je pripravljen začasno prevzeti vodenje vlade in razpisati predčasne volitve. Foto: Reuters
Sestanek opozicije je sklical vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki je pripravljen začasno prevzeti vodenje vlade in razpisati predčasne volitve. Foto: Reuters

Opozicija bo izstop brez dogovora skušala preprečiti s sprejetjem zakonodaje v parlamentu, poroča britanski BBC.

Stranke v skupni izjavi niso pojasnile, kako in kdaj bodo skušali po zakonodajni poti preprečiti brexit brez dogovora. Poslanka zelenih Caroline Lucas je ob tem povedala, da je zakonodajna pot najvarnejša pot za odlog izstopa, ki je trenutno predviden 31. oktobra.

Vodja liberalnih demokratov Jo Swinson je po srečanju dejala, da glasovanje o nezaupnici premierju ostaja zadnja možnost za uresničitev volje parlamenta, vendar pa je glavni predlog zakonodajna pot.

Prednostna naloga opozicije je zdaj uvrstiti debato o zakonodajnih spremembah na urnik parlamenta, s čimer bodo imeli po poročanju BBC-ja precej težav.

Premier Boris Johnson je po sestanku opozicije tvitnil, da je treba spoštovati izid referenduma o brexitu. "EU bomo zapustili 31. oktobra," je ponovil svoje stališče.

Vir iz britanske vlade je opozicijo že obsodil "rušenja britanskega položaja" v pogovorih z Evropsko unijo.

Vodja Stranke Brexit Nigel Farage je kritiziral srečanje opozicije, češ da se ne zavedajo javnega mnenja. Po njegovih besedah je izstop brez dogovora trenutno edini sprejemljiv dogovor.

Ob tem je Johnsonovim konservativcem ponudil podporo na naslednjih volitvah, če bodo Unijo zapustili brez dogovora. V nasprotnem primeru se bodo z njimi borili za vsak sedež, je dejal evroskeptik, čigar stranka je na majskih evropskih volitvah močno slavila.

Corbyn obljublja nov referendum

Predsednik laburistov Jeremy Corbyn, ki je tudi sklical sestanek, je sredi meseca v pismu drugim političnim strankam predlagal, da bi z glasovanjem o nezaupnici preprečili izstop brez dogovora. Po uspešnem glasovanju o nezaupnici bi bil Corbyn pripravljen za omejen čas prevzeti vodenje vlade. Kot je še zapisal, bi v vlogi premierja sklical predčasne volitve in zagotovil potrebno podaljšanje roka za izstop ter nov referendum o brexitu.

Srečanja so se poleg laburistov udeležili še poslanci Škotske nacionalne stranke (SNP), liberalnih demokratov, zelenih, valižanske stranke Plaid Cymru in Change UK.

Johnson: London ne bo plačal stroškov razhoda

Komisar Moscovici napoveduje, da bo moral London v vsakem primeru plačati okoli 43 milijard evrov. Foto: Reuters
Komisar Moscovici napoveduje, da bo moral London v vsakem primeru plačati okoli 43 milijard evrov. Foto: Reuters

Johnson je na nedavnem vrhu G7 v Biarritzu v Franciji sicer dejal, da se možnosti za dogovor o brexitu "izboljšujejo".

Evropskim voditeljem je tudi sporočil, da če bo država iz Unije konec oktobra izstopila brez dogovora, ne bo več dolžna plačati 39 milijard funtov (42,9 milijarde evrov), o čemer se je z EU-jem dogovorila njegova predhodnica Theresa May.

Moscovici: "Britanci bodo poravnali dolgove"

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici je danes zatrdil, da bo moralo Združeno kraljestvo izpolniti vse svoje finančne obveznosti do EU-ja tudi v primeru izstopa brez dogovora.

"Britanci bodo morali poravnati svoje dolgove in plačati finančne prispevke v vsakem primeru, ne glede na to, ali bo dogovor ali ga ne bo," je dejal komisar. "Glede tega ni prostora za razpravo," je dodal.

Juncker pripravljen govoriti o konkretnih predlogih

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v današnjem telefonskem pogovoru z britanskim premierjem poudaril, da je pripravljen govoriti o konkretnih predlogih Združenega kraljestva, ki bodo v skladu z izstopnim sporazumom.

"Predsednik Juncker je izpostavil, da je podpora EU27 Irski trdna in da bo EU še naprej zelo pozorna na interese Irske," so sporočili iz Evropske komisije, medtem ko Johnson zahteva črtanje irskega varovala iz izstopnega dogovora.

V sredo pa na pogovore v Bruselj prihaja svetovalec britanskega premierja David Frost.