Združeno kraljestvo je izstopilo iz EU-ja. Foto: EPA
Združeno kraljestvo je izstopilo iz EU-ja. Foto: EPA

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je potrdila, da bo evropski sistem za potovalne informacije in odobritve (Etias), ki bo od britanskih državljanov zahteval, da pred vstopom v EU zaprosijo za oprostitev vizuma, verjetno začel veljati od maja naslednje leto.

To bo veljalo tudi za državljane drugih držav, za katere niso potrebni vizumi za vstop v EU, kot so ZDA, Avstralija in Kanada, poroča Guardian.

Sistem Etias bo zahteval, da nedržavljani EU-ja vložijo prošnjo za dovoljenje za potovanje v vrednosti sedmih evrov pred vstopom v schengensko območje, ki vključuje 27 članic EU-ja, Islandijo, Lihtenštajn, Norveško in Švico. Dovoljenje bo trajalo tri leta oziroma do poteka veljavnosti potnikovega potnega lista.

Potniki, mlajši od 18 in starejši od 70 let, bodo plačila oproščeni, tistim, ki bodo potovali iz Združenega kraljestva na Irsko ali Ciper, pa za dovoljenje ne bo treba prositi, saj ti dve državi nista del schengenskega območja.

Potniki bodo morali na spletu predložiti svoje osebne podatke, kot sta naslov in zaposlitev, ter podatke o (ne)kaznovanosti in kontaktne podatke v ciljni državi. Večinoma naj bi bile prošnje odobrene v nekaj minutah, nekatere odločitve pa bi lahko trajale do 72 ur, še piše Guardian.

Medtem je EU potrdil, da bo 10. novembra, torej pol leta pred uveljavitvijo sistema Etias, po več preložitvah začel delovati sistem za vstop in izstop (EES) za države schengenskega območja.

EES bo zahteval, da potniki na meji zagotovijo biometrične podatke, kot so prstni odtisi in posnetki obraza. To je del ukrepov, katerih namen naj bi bila otežitev vstopa kriminalcev ali teroristov v EU z uporabo lažnih potnih listov. Sistem bi moral po prvih napovedih začeti delovati že leta 2022.