Britanci naj bi se leta 2017 odločali o usodi države v Evropski uniji. Foto: EPA
Britanci naj bi se leta 2017 odločali o usodi države v Evropski uniji. Foto: EPA

Proti izstopu Velike Britanije iz EU-ja se je v raziskavi EEF-a med junijem in julijem letos izreklo 85 odstotkov vprašanih članov. V združenju so prepričani, da je sporočilo britanskemu premierju Davidu Cameronu jasno - država mora ostati v EU-ju, in v zvezi s tem ni nobenih "če" in nobenih "ampak".

"Velika Britanija ne sme zapraviti svoje prihodnosti v Evropi. Vložki so ogromni," je poudaril izvršni direktor EEF-a Terry Scuoler, ki je prepričan, da je članstvo Velike Britanije v EU-ju ključno za rast britanskih podjetij in investicijske načrte.

Po mnenju Scuolerja je naivno misliti, da lahko zgolj dvignejo dvižni most in se vedejo, kot da se ni nič zgodilo. "Razprava mora biti usmerjena v to, kako doseči, da bo Evropa podpirala delovna mesta, rast in višji življenjski standard," je opozoril.

Sam pravi, da se morajo osredotočiti na "resnično nagrado" - na to, kako bo Evropa delovala v korist podjetij, ki želijo izvažati v EU in na druge trge, ter na razvoj novih izdelkov in storitev.

Cameron je Britancem obljubil, da se bo pogajal za reformo odnosov med Veliko Britanijo in EU-jem, ter napovedal referendum o tej temi v letu 2017, če bo leta 2015 ponovno izvoljen na položaj. Premier na ta način išče volilno podporo, pri tem pa se srečuje s pritiski, ki jih predstavlja vse večja priljubljenost desničarske evroskeptične stranke Ukip.