Evropski voditelji so sprejeli tudi namibijskega predsednika Hageja Geingoba. Foto: Reuters
Evropski voditelji so sprejeli tudi namibijskega predsednika Hageja Geingoba. Foto: Reuters

Kljub razhajanjem pri nekaterih vprašanjih, kot je začasen umik patentne zaščite za cepiva proti covidu-19, sta EU in Afriška unija ob začetku vrha izrazila odločenost za nov začetek v odnosih.

"To je nov začetek za obnovljeno partnerstvo," je ob prihodu na srečanje dejal senegalski predsednik Macky Sall, ki trenutno predseduje Afriški uniji. "Nismo tukaj, da bi počeli stvari kot običajno," pa je dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, čigar država trenutno predseduje Svetu EU-ja, upa, da bo prvi skupni vrh po letu 2017 lahko osvetlil velike ambicije oblikovanja novega gospodarskega in finančnega dogovora z Afriko.

"Afriška celina potrebuje našo podporo za svoj gospodarski razvoj in za zagotovitev dobrih možnosti za moške, ženske in otroke, za vse, ki tam živijo," je dejal nemški kancler Olaf Scholz. "Mi smo najboljši prijatelji Afrike," pa je zatrdil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

Šesti vrh

V ospredju srečanja voditeljev 27 članic EU-ja in 40 držav Afriške unije bo načrt naložb v infrastrukturo, izobraževanje in zdravstvo v Afriki v vrednosti 150 milijard evrov, s katerim želi EU postati enakovreden tekmec Kitajski in njenemu projektu nove svilne poti.

To je šesti vrh EU-AU. Prvi je bil leta 2000 v Kairu, prejšnji pa leta 2017 v Abidžanu. Temeljni cilj je osvežiti partnerstvo na podlagi ključnih načel vzajemnega spoštovanja in solidarnosti. Voditelji naj bi sprejeli skupno izjavo o skupni viziji do leta 2030.

Vrha se udeležuje tudi slovenski premier Janez Janša, ki bo sodeloval na okrogli mizi o miru, varnosti in upravljanju, ki naj bi ji sopredsedovali Španija in Ruanda.