Da bi omogočila spopad z gospodarskimi posledicami pandemije, je Evropska komisija lani uveljavila splošno odstopno klavzulo od strogih pravil pakta za stabilnost in rast in s tem državam omogočila zadolževanje mimo pravil pakta. Z gospodarskim okrevanjem pa se bodo članice morale znova vrniti k finančni disciplini.

Andrej Šircelj. Foto: EPA
Andrej Šircelj. Foto: EPA

Okrevanje evropskega gospodarstva po pandemije se nadaljuje. Do zdaj je bilo odobrenih že 22 nacionalnih načrtov za okrevanje in 17 članic je dobilo predplačila za svoje reformne programe v skupni vrednosti dobrih 52 milijard evrov.

"Pričakujemo, da se bodo vse države članice letos ali prihodnje leto vrnile na raven BDP-ja iz leta 2019," je dejal izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. "Nekatere so se že."

Gospodarsko rast bi sicer lahko ogrozili nekateri dejavniki, med drugim visoka inflacija. "Oktobrska inflacija v državah z evrom je bila 4,1-odstotna. Tako visoke inflacije nismo imeli od leta 1997," je še dejal Dombrovskis.

Ker Evropska komisija pričakuje, da se bo inflacija po nekaj mesecih v prihodnjem letu umirila, gospodarska rast pa se bo nadaljevala, se članice zavedajo, da se bodo morale vrniti k strožjim proračunskim pravilom, saj jim trenutno veljavna splošna odstopna klavzula od proračunskih pravil na široko odpira vrata za zadolževanje.

"Današnja razprava je uvod v številne pogovore, ki bodo sledili. Ponuditi moramo usmeritve ob spremenjenih okoliščinah zaradi pandemije covida-19. Čas je, da začnemo okrevati in poskušamo v razpravah poiskati skupno stališče," je dejal slovenski finančni minister Andrej Šircelj.

Iskanje skupnega stališča pa ne bo lahka naloga, saj so bile med članicami velike razlike že pred izbruhom pandemije. Kot je pokazala že včerajšnja razprava finančnih ministrov držav z evrom, bo treba pripraviti pravila, ki bodo preprostejša in učinkovita in ki bodo preprečila, da bi zniževanje visokega javnega dolga zadušilo gospodarsko rast. Evropska komisija načrtuje, da bi reformo proračunskih pravil pripravila do leta 2023, saj naj bi splošna odstopna klavzula veljala le še prihodnje leto.

Finančni ministri Unije o prenovi pravil