Ministri za evropske zadeve so soglasno potrdili smernice za pogajanja o prihodnjih odnosih. Na fotografiji predstavniki Slovaške, Avstrije, Finske in Nemčije. Foto: EPA
Ministri za evropske zadeve so soglasno potrdili smernice za pogajanja o prihodnjih odnosih. Na fotografiji predstavniki Slovaške, Avstrije, Finske in Nemčije. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik britanskega premierja Borisa Johnsona je medtem potrdil, da je tudi britanska vlada potrdila svoja izhodišča. Britanska stran naj bi svoja izhodišča predstavila v četrtek.

"Povsem brez težav je bil usklajen naš pristop, ki bo obnovil našo gospodarsko in politično neodvisnost ter temelji na drugih obstoječih prostotrgovinskih sporazumih med EU-jem in podobno mislečimi suverenimi narodi," je po koncu zasedanja vladnega odbora za brexit povedal tiskovni predstavnik.

Poudaril je, da je ključni cilj pogajanj gospodarska in politična neodvisnost Združenega kraljestva. Pogajanja med Londonom in Brusljem naj bi se začela prihodnji ponedeljek.

EU: Evropski standardi kot referenčna točka

Sorodna novica Macron ni prepričan, da bi lahko do konca leta dosegli dogovor z Londonom

Za EU je v pogajanjih o prihodnjih odnosih ključno zagotoviti enake konkurenčne pogoje. Mandat naj bi vključeval zahtevo po ohranitvi visokih standardov, pri čemer naj bi bili evropski standardi referenčna točka, in sicer na področju državnih pomoči, konkurence, podjetij v državni lasti, podnebne politike, zaposlovalnih, socialnih in okoljskih standardov ter določenih davčnih vprašanj.

Drugo ključno vprašanje za EU, ki je bistveno še zlasti za Francijo, pa je zagotovitev nadaljnjega dostopa do britanskih ribolovnih voda.

Prehodno obdobje se izteče konec leta

Z brexitom se je 1. februarja začelo prehodno obdobje, v katerem se za državljane in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva ne spremeni nič, saj Združeno kraljestvo ostaja v notranjem trgu in carinski uniji ter pod jurisdikcijo Sodišča EU-ja.

Prehodno obdobje se izteče konec leta, kar je tudi rok za sklenitev novega sporazuma. Prehodno obdobje je mogoče podaljšati za največ dve leti, a v Londonu to možnost zavračajo. Za podaljšanje bi se morali dogovoriti do julija.