Žbogar meni, da gredo pogovori s Hrvaško v pravo smer, a je še veliko podrobnosti, ki jih je treba uskladiti, kjer se stališča Slovenije in Hrvaške še vedno usklajujejo. Foto: EPA
Žbogar meni, da gredo pogovori s Hrvaško v pravo smer, a je še veliko podrobnosti, ki jih je treba uskladiti, kjer se stališča Slovenije in Hrvaške še vedno usklajujejo. Foto: EPA
Olli Rehn
Olli Rehn predlaga, da se vprašanje dostopa Slovenije na odprto morje loči od pravnega vprašanja meje. Foto: EPA
O morju in kopnem posebej?

Besede slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, da njegov avstrijski kolega Michael Spindelegger ni predstavil pravega predloga, so potrdili tudi v Evropski komisiji oz. na tiskovnem predstavništvu komisarja za širitev Ollija Rehna. Kristina Nagy je ob tem dejala, da predlog EK-ja ostaja zaupen.
Spindelegger je po pogovoru z evropskim komisarjem za širitev Rehnom namreč dejal, da je Rehn predlagal, da se vprašanje slovenskega dostopa do odprtega morja loči od pravnega spora o meji. Avstrijski vodja diplomacije je še dejal, da bi nov predlog lahko predstavljal velik korak naprej in da pri njem obstaja določena stopnja optimizma.

Minister Žbogar je pojasnil, da je z avstrijskim ministrom že razčistil vsebino Rehnove pobude, in izrazil presenečenje, da razlaga kakršno koli pobudo javnosti, posebej če ni prava informacija. Dodal je še, da je taka pobuda, ki jo je predstavil avstrijski minister, nesprejemljiva.

Slovenija svoje stališče do predloga še oblikuje
O podrobnostih Rehnovega predloga minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar ni želel govoriti. Dejal je, da Slovenija predlog še vedno preučuje, jasnejše stališče pa bodo imeli prihodnji teden. Dodal je še, da nikoli niso govorili o podpisu ločene izjave o neprejudiciranju meje, temveč o dveh možnostih. To sta sklenitev posebnega sporazuma o neveljavnosti dokumentov po 26. juniju 1991 ali vključitvi tega v širši dogovor posredovanja.

Večina držav članic EU-ja ne ve, kako potekajo pogovori med Slovenijo in Hrvaško, zato bodo v soboto seznanjeni s tem, je pojasnil Žbogar. Pogovori Slovenije in Hrvaške z Evropsko komisijo namreč od januarja potekajo v ozkem krogu, neformalno srečanje zunanjih ministrov Evropske unije bo tako po Žbogarjevem mnenju prava priložnost, da Slovenija in Hrvaška razložita svoje poglede. Kako vidi položaj, bo v soboto pojasnil tudi komisar za širitev Olli Rehn.

Glede pogovorov z Rehnom je Žbogar dejal, da je bil narejen velik korak naprej, saj so bili zadnji sestanki vse bolj intenzivni. Sam meni, da gredo stvari v pravo smer, a je še veliko podrobnosti, ki jih je treba uskladiti, kjer se stališča Slovenije in Hrvaške še vedno usklajujejo.

Na razkritje predloga so se odzvali tudi v SLS-u, kjer so predlog odločno zavrnili. Dejali so, da je tak predlog popolnoma nesprejemljiv in je v popolnem nasprotju s sklepom o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato, ki ga je državni zbor na pobudo SLS-a sprejel 18. februarja.

A. M./M. N.

O morju in kopnem posebej?