Foto:
Foto:
Novi italijanski kandidat za komisarja naj bi bil zunanji minister Franco Frattini. Na sliki skupaj s premierjem Berlusconijem podpisuje evropsko ustavno pogodbo.
Vodja Evropske ljudske stranke Hans-Gert Pöttering.
Ob podpisu ustavne pogodbe so EU-ju čestitali ZDA in ZN.

Italijanski premier Silvio Berlusconi bo namesto Buttiglioneja predlagal enega od članov svoje vlade. Največ možnosti naj bi imel zunanji minister Franco Frattini.

Poleg zunanjega ministra naj bi bila možna Berlusconijeva kandidata tudi ministrica za šolstvo Letizia Moratti in minister za industrijo Antonio Marzano.

Buttiglione je dejal, da želi olajšati imenovanje nove Evropske komisije predsednika Joseja Manuela Barrosa, saj EU potrebuje močno komisijo, sebe pa je označil kot nedolžno žrtev.

Barroso želi močno podporo
Barroso želi sestaviti ekipo, ki bo imela močno podporo in popolno zaupanje parlamenta. Poudaril je, da si želi omejeno število sprememb, pri nekaterih pa bo potrebna tudi zamenjava kandidata.

Največji stranki zahtevata dodatne spremembe
Vodja Evropske ljudske stranke in Evropskih demokratov (EPP-ED) v Evropskem parlamentu Hans-Gert Pöttering je dejal, da Buttiglionejev odstop še ne pomeni rešitve vseh težav glede imenovanja nove komisije. Skupina, ki je sicer podpirala Buttiglioneja, zahteva spremembe glede resorjev tudi pri madžarskem kandidatu Laszlu Kovacsu, Nizozemki Neelie Kroes in Latvijki Ingride Udre, ki so jim parlamentarni odbori očitali nekompetentnost.

Tudi evropski socialisti menijo, da odstop Buttiglioneja ne zadošča in da so še drugi komisarji, ki bi jih bilo treba zamenjati.

Čestitke iz Združenih narodov in Washingtona
Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je članicam EU-ja čestital ob podpisu evropske ustavne pogodbe. Dejal je, da je ustava velik mejnik in tudi pomemben in pozitiven korak, ki Uniji v 21. stoletju odpira nova obzorja.

Tudi ZDA so čestitale EU-ju ob podpisu ustavne pogodbe, hkrati pa je Washington izrazil upanje, da bo dokument prispeval k nadaljnjemu razvoju odnosov med dvema bregovoma Atlantika.