Miro Cerar in Angela Merkel sta na kratko spregovorila o razmerah v Sloveniji. Foto: Twitter
Miro Cerar in Angela Merkel sta na kratko spregovorila o razmerah v Sloveniji. Foto: Twitter


Prek Cerarjevega uradnega profila na Twitterju so sporočili, da se je slovenski premier v Milanu ob robu srečanja sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel ter predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, s katerima je govoril o aktualnih razmerah v Sloveniji in izravnavi javnih financ.
Ob robu srečanja se je posebej sestal tudi z italijanskim premierjem Matteom Renzijem in predsednikom evropskega parlamenta Martinom Schultzem, pogovarjal pa se je tudi s francoskim predsednikom Françoisom Hollandom.
Globlji jarek med Francijo in Nemčijo?
Evropski voditelji v Milanu v žgoči debati razpravljajo tudi glede vpliva strogih javnofinančnih pravil na gospodarsko rast in zaposlovanje. Hollande je tako na primer menil, da bi bilo treba ta pravila razrahljati, kar bi lahko povzročilo rahljanje vezi med Nemčijo in Francijo. Po Hollandovih besedah bi morala Nemčija sprejeti ukrepe za spodbujanje povpraševanja, hkrati pa je obljubil močno kampanjo za reformo socialnih pravic in trga dela. A Merklova je že večkrat nakazala, da ne bo privolila v ublažitev javnofinančnih pravil, čeprav se jih tudi Nemčija ne drži v celoti.
Današnji posebni vrh je posvečen ukrepom za zagon gospodarske rasti in boju proti brezposelnosti. Četudi se je zaposlenost izboljšala, razmere na trgu dela še zdaleč niso rožnate.
V EU-ju je bila avgusta po sezonsko prilagojenih podatkih 10,1-odstotna, v območju evra pa 11,5-odstotna. Najbolj so problematični dolgotrajno brezposelni. Več kot leto dni je brez dela skoraj 13 milijonov Evropejcev, vsak tretji brezposelni pa je brez zaposlitve več kot dve leti.