Kranjske klobase so v slovenski zavesti narodna jed. Foto: Reuters
Kranjske klobase so v slovenski zavesti narodna jed. Foto: Reuters

Slovenija želi kranjsko klobaso zaščititi kot slovenski proizvod v EU-ju, in sicer kot zaščiteno označbo porekla. Vendar na Dunaju nasprotujejo temu, da bi bila ta oznaka dovoljena samo v Sloveniji, ker se uporablja tudi v Avstriji.

Zaščitena označba porekla pomeni, da morajo vse faze pridelave in predelave kmetijskega proizvoda potekati na določenem geografskem območju, saj sta njegova kakovost in značilnost posledici vpliva določenega geografskega okolja.

Šest mesecev časa
Evropska komisija je februarja objavila vlogo za registracijo kranjske klobase. V šestih mesecih pa lahko zdaj članice Unije in tretje države podajo ugovore na vlogo. Avstrija je napovedala, da bo to možnost izkoristila.

Komisija bo ugovore zbirala do 18. avgusta in nato presodila, ali so utemeljeni. Potem bo udeležene države pozvala, naj se v roku šestih mesecev dogovorijo glede ugovorov. Če države ne dosežejo dogovora, o vlogi znova odloča komisija s pomočjo strokovnega odbora.