Zasedanje stalnega odbora, ki odloča o spremembah zaščite, je predvideno na začetku decembra. Nato bo moral EU spremeniti še ustrezno zakonodajo. Foto: Reuters
Zasedanje stalnega odbora, ki odloča o spremembah zaščite, je predvideno na začetku decembra. Nato bo moral EU spremeniti še ustrezno zakonodajo. Foto: Reuters

Svet EU-ja je uradno potrdil predlog komisije za spremembo varstvenega statusa volka v okviru mednarodne konvencije o varstvu prostoživečega evropskega rastlinstva in živalstva ter naravnih habitatov iz strogo zaščitenega v zaščitenega. Že v sredo so predlog s kvalificirano večino – Slovenija se je pri odločanju vzdržala – podprli predstavniki držav članic.

Sprememba bo zagotovila več fleksibilnosti pri reševanju družbenoekonomskih težav, ki jih prinaša širjenje volka v Evropi, obenem pa bo zagotovila ohranitev populacij volkov v EU-ju, so danes navedli na Svetu. Poudarili so, da tudi nižja stopnja zaščite zahteva ustrezne ukrepe.

Dodali so, da je zaščita volka v zadnjih desetletjih prispevala k povečanju njihove populacije na evropski celini. V zadnjih desetih letih se je glede na ocene njihovo število skoraj podvojilo, in sicer z 11.193 leta 2012 na 20.300 leta 2023.

Njihovo širjenje pa je povzročilo tudi družbenoekonomske težave, predvsem škodo pri živinoreji. Glede na zadnje podatke iz držav članic ocenjujejo, da volkovi na območju Unije vsako leto ubijejo najmanj 65.500 glav živine, so navedli na Svetu EU-ja.

Evropska komisija bo zdaj predlog za spremembo statusa posredovala sekretariatu bernske konvencije. O njem bo odločal stalni odbor konvencije, ki ima naslednje zasedanje predvideno na začetku decembra v Strasbourgu v Franciji. Spremembo konvencije morata potrditi dve tretjini od 50 držav pogodbenic, med katerimi so tudi Evropska unija in njene članice. Veljati začne tri mesece po sprejetju.

Sprememba v Uniji ne bo začela veljati takoj, bo pa EU lahko ustrezno spremenil direktivo o habitatih in s tem status zaščite volka.

Sprememba varstvenega statusa volka v okviru bernske konvencije sicer ne bo vplivala na upravljanje te živalske vrste na ozemlju Slovenije, saj na njem volk ni zavarovan v skladu s konvencijo, uveljavljeno leta 1982.