Madžarska je zaradi zadrževanja evropskih sredstev blokirala sprejetje paketa pomoči Ukrajini v višini 18 milijard evrov in minimalnega davka za multinacionalke. Foto: EPA
Madžarska je zaradi zadrževanja evropskih sredstev blokirala sprejetje paketa pomoči Ukrajini v višini 18 milijard evrov in minimalnega davka za multinacionalke. Foto: EPA

Veleposlaniki članic so v ponedeljek zvečer s kvalificirano večino Svetu EU-ja priporočili, naj Madžarski zaradi kršenja načel vladavine prava na področjih javnega naročanja, učinkovitosti tožilstva in boja proti korupciji zamrzne okoli 6,3 milijarde evrov evropskih sredstev, so sporočili s Sveta EU-ja.

Kot so pojasnili, se je Madžarska zavezala, da bo izvedla več ukrepov, s katerimi bi naslovila skrbi na področju vladavine prava. Doslej sprejeti ukrepi imajo velike pomanjkljivosti, tako da kršitev načel vladavine prava, ki jih je v svoji oceni ugotovila Evropska komisija, ne naslavljajo ustrezno.

"Svet zato ocenjuje, da tveganje za evropski proračun ostaja visoko," so zapisali. Glede na število in pomen ukrepov, ki jih je Madžarska zadovoljivo uveljavila, ter njeno sodelovanje so ocenili, da tveganje ostaja za 55 odstotkov vrednosti obveznosti operativnih programov kohezijske politike, kar pomeni okoli 6,3 milijarde evrov.

Evropska komisija je sicer Svetu EU-ja predlagala zamrznitev 65 odstotkov obveznosti v okviru treh programov. To bi pomenilo okoli 7,5 milijarde evrov, kar predstavlja več kot tretjino madžarskih kohezijskih sredstev. Konec novembra je ocenila, da Budimpešta do 19. novembra ni ustrezno izpolnila 17 zavez, ki jih je podala v zameno za izplačilo sredstev.

Tudi prva sredstva iz načrta za okrevanje šele po izpolnitvi pogojev

Sorodna novica Članice EU-ja kljub nasprotovanju Madžarske potrdile 18 milijard evrov pomoči Ukrajini

Predlog za zamrznitev sredstev bodo zdaj države članice potrjevale po pisnem postopku. To velja tudi za madžarski nacionalni načrt za okrevanje, ki je podlaga za črpanje 5,8 milijarde evrov iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Veleposlaniki članic so potrdili predlog komisije, da se prva sredstva Madžarski lahko izplača šele, ko bo ta izpolnila 27 t. i. supermejnikov, med katerimi je tudi 17 zgoraj omenjenih ukrepov.

Madžarska je sicer zaradi zadrževanja evropskih sredstev blokirala sprejetje paketa pomoči Ukrajini v višini 18 milijard evrov in minimalnega davka za multinacionalke. Veleposlaniki so se dogovorili tudi o teh dveh zadevah.

Madžarska pozdravila dogovor

Madžarska ministrica za pravosodje Judith Varga je izrazila zadovoljstvo z dogovorom, ki so ga v ponedeljek zvečer dosegle države članice EU glede evropskih sredstev za Madžarsko. "Mislim, da je celotna Evropska unija lahko vesela tega izida," je madžarska pravosodna ministrica dejala v Bruslju glede doseženega dogovora in dodala, da so države članice pokazale politično odgovornost. Po njenih besedah gre za "ogromno dela, ki ga je Madžarska opravila v zadnjih petih in več mesecih" v okviru postopka mehanizma za pogojevanje izplačila sredstev EU z vladavino prava.

"Madžarska je izpolnila svoje zaveze in tudi v prihodnje smo na dobri poti, da izpolnimo te mejnike in obljube, ki smo jih dali," je povedala Varga in dodala, da v primeru zamrznitve sredstev ne gre za sankcije Madžarski.

Dogovor so pozdravili tudi v kabinetu madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana. Vodja kabineta Gergely Gulyas ga je označil za zmago. "Končalo se je z zmago EU-ja, katere članica smo tudi mi," je dejal.

Golob pozdravil dogovor

Tudi slovenski predsednik vlade Robert Golob, ki se je v Evropskem parlamentu srečal s predsednico te institucije Roberto Metsola, je v skupni izjavi po pogovorih pozdravil dogovor glede Madžarske, ki so ga v ponedeljek pred vrhom EU dosegle države članice. Slovenija ima izkušnjo, kako škodljiv je lahko učinek spodkopavanja pravne države na demokracijo, je dejal.

Članice EU so se v ponedeljek dogovorile o zamrznitvi 6,3 milijarde evrov evropskih sredstev Madžarski v okviru mehanizma pogojevanja izplačila sredstev EU z vladavino prava, obenem pa so podprli madžarski nacionalni načrt za okrevanje v vrednosti 5,8 milijarde evrov. V paketu so potrdile tudi 18 milijard evrov ugodnih posojil za Ukrajino za prihodnje leto ter minimalni davek na podjetja.

To je dober kompromis, ki ga bo Slovenija na vrhu v celoti podprla, je dejal Golob v izjavi po srečanju z Metsolo. Nobenega opravičila ni za to, da kdorkoli blokira pomoč Ukrajini, medtem ko ljudje zaradi ruskih napadov na kritično infrastrukturo zmrzujejo, je poudaril.

S predsednico Evropskega parlamenta se v izjavi po pogovorih nista mogla izogniti vprašanjem o korupcijski aferi, ki pretresa parlament. Slovenija ima ničelno toleranco do korupcije, je opozoril Golob.

Metsola, ki je poudarila, da je odziv parlamenta na afero učinkovit in da nihče ne bo ostal nekaznovan, pa je dodala, da ne more napovedati, kam bo afera pripeljala, ampak kaže, da "se zgodba ne bo končala tu".