Spor med Libijo in Evropsko unijo sta dokončno zgladila španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos in libijski premier Bagdadi Ali Al Mahmudi. Foto: EPA
Spor med Libijo in Evropsko unijo sta dokončno zgladila španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos in libijski premier Bagdadi Ali Al Mahmudi. Foto: EPA
Vizum
Po diplomatskem sporu med Libijo in Švico je Libija izdala prepoved izdajanja vizumov za evropske državljane. Foto: EPA

Vizumski spor med Libijo in Unijo so zgladili v soboto, ko je Libijo obiskal španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos. Evropska unija je umaknila seznam libijskih državljanov, ki jim je bil prepovedan vstop na schengensko območje, Libija pa je odpravila prepoved izdajanja vizumov državljanom tega območja.

Špansko predsedstvo Unije je v izjavi za medije, izdani v soboto ob robu arabskega vrha v libijskem mestu Sirta, sporočilo, da so vsa imena Libijcev umaknjena s seznama oseb, ki jim je prepovedan vstop na schengensko območje. Ob tem je Madrid izrazil obžalovanje zaradi težav, ki jih je uvrstitev na "črni seznam" povzročila Libijcem. "Ta ukrep je sprejela ena izmed članic schengna, in ne Evropske unije, ki v tem ni imela nobene vloge. Žal nam je in obsojamo, kar se je zgodilo in težave, ki jih je to povzročilo libijskim državljanom," so zapisali.

Libija odpravila prepoved vstopa v državo
Tripoli je na korak Unije takoj odgovoril z napovedjo odprave prepovedi vstopa v Libijo za državljane članic EU-ja, ki so znotraj schengenskega sporazuma. V sporočilu za javnost je libijsko zunanje ministrstvo zapisalo, da so se tako odločili zaradi krepitve sodelovanja z državami Evropske unije. "Švica je bila s tem skupnim evropskim stališčem poražena," je na svoji spletni strani še zapisalo libijsko zunanje ministrstvo.

Špansko predsedstvo Evropske unije je že v petek izrazilo prepričanje, da bo Libija odpravila svojo prepoved vstopa v državo za Evropejce, potem ko je Švica v sredo izrazila pripravljenost, da umakne januarja uvedeno prepoved vstopa na schengensko območje za 188 libijskih predstavnikov.

Diplomatski spor: afera Hanibal
Vizumska trenja med Švico in Libijo so se začela po izbruhu "afere Hanibal", libijsko-švicarskega diplomatskega spora zaradi aretacije sina libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Hanibala Gadafija, in njegove soproge v ženevskem hotelu julija 2008, ker naj bi grdo ravnala s hotelskim osebjem.

Obtožbe proti Hanibalu Gadafiju so nato opustili, a se je Gadafijeva družina zaradi incidenta umaknila iz švicarskih bank in prekinila oskrbo z nafto, v Libiji pa so zadržali dva švicarska poslovneža. Švica je nato omejila izdajanje vizumov visokim libijskim predstavnikom, Libija pa prekinila izdajanje vizumov za državljane schengenskih članic.

Schengenski prostor brez nadzora na notranjih mejah Evropske unije ima 25 članic. Med njimi je 22 članic Unije, vse, razen Velike Britanije, Irske, Cipra, Romunije in Bolgarije, ter tri nečlanice - Švica, Islandija in Norveška.