Ashtonova je prišla na nenapovedan obisk v BiH in s tem pokazala, da je mednarodna skupnost resno zaskrbljena zaradi dogajanja v etnično razdeljeni državi. Foto: Reuters
Ashtonova je prišla na nenapovedan obisk v BiH in s tem pokazala, da je mednarodna skupnost resno zaskrbljena zaradi dogajanja v etnično razdeljeni državi. Foto: Reuters
BiH
BiH je sedem mesecev po volitvah še vedno brez federalne vlade. Foto: EPA

Predsednik Republike srbske je po srečanju z visoko zunanjo predstavnico Evropske unije Catherine Ashton dosegel dogovor, da ne bodo izvedli referenduma o tožilstvu in sodišču BiH-a ter o visokem predstavniku mednarodne skupnosti, ki v BiH-u nadzira krhek mir. Dodik je dejal, da referendum "trenutno ni nujen", saj želijo dati priložnost dialogu z EU-jem o odpravi pomanjkljivosti pravosodja BiH-a.

Na referendumu, ki naj bi potekal junija, naj bi volivce Republike srbske vprašali, ali podpirajo pravosodne institucije na ravni BiH-a, ki so pristojne za vojne zločine, organizirani kriminal in korupcijo. Vprašali bi jih še, ali podpirajo pristojnosti visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u, ki lahko odstavi izvoljene predstavnike ter uvaja in razveljavlja zakone, ki niso v skladu z daytonskim mirovnim sporazumom. Dodik trdi, da so nacionalna sodišča, ki sodijo vojnim zločincem, pristranska do Srbov.

Parlament mora potrditi odstop od referenduma
Odstop od referenduma, s katerim je Dodik grozil od marca in je privedel do njegovega najresnejšega konflikta z mednarodno skupnostjo, je po svojih besedah sprejel, ker je prejel zagotovila, da je EU pripravljen na dialog o reformi pravosodja v BiH-u.

"Sklepi narodne skupščine iz 13. aprila (o pripravi referenduma) predstavljajo politično stališče parlamenta, v luči dogovora o strukturnem dialogu pa jih bomo znova preučili," je po enournem pogovoru dejal Dodik. Dodal je, da bo na podlagi ponudbe EU-ja parlamentu predlagal odločitev, "ki bo ustrezno odražala novonastale razmere", prepričan pa je, da jo bodo poslanci podprli.

"Kapitulacija Dodikove politike"
Opozicija v Republiki srbski je Dodika že obtožila prevare in kapitulacije. Predsednik Stranke demokratičnega napredka (PDP) Mladen Ivanić je dejal, da je odpoved referenduma poraz Dodikove politike, saj bi reforma pravosodja v okviru približevanja EU-ju tako ali tako sledila. Predsednik Demokratske stranke (DP) Dragan Čavić pa je dogovor označil kot Dodikov popoln poraz in kapitulacijo.

EU bo pripravil poročilo o pomanjkljivostih
Junija bo Republika srbska z EU-jem začela strukturni dialog o pravosodju BiH-a, ki ga bo vodil evropski komisar za širitev Štefan Füle. Na prvem sestanku bodo govorili o reformi in delovanju pravosodja in pravosodnih institucij na ravni države, entitet, kantonov in okrožja Brčko. Na koncu dialoga bo EU pripravil priporočila za rešitev najbolj nujnih pomanjkljivosti, je po srečanju v Banjaluki povedala Ashtonova.

Ashtonova je izrazila zadovoljstvo, da bo grožnja z referendumom odpravljena, in poudarila, da je najboljša pot naprej konstruktiven dialog. Dejala je, da je njen obisk v BiH-u še en dokaz, da EU skrbi za BiH in njegove težave ter da mu je na poti v EU pripravljena pomagati. Zato pomeni začetek strukturnega dialoga o delovanju pravosodja mehanizem, ki ga bo sprožil EU v odgovor na dileme, je povedala. Poudarila je, da vsa legitimna vprašanja zaslužijo resno analizo in ustrezen odgovor. Prepričana je tudi, da bodo z dialogom dosegli rešitev za konkretne težave in da bodo državo znova vrnili na evropsko pot.

Ashtonova še s člani predsedstva BiH-a
Visoka zunanja predstavnica EU-ja je nato odpotovala v Sarajevo, kjer se je sešla s člani predsedstva BiH-a, pa tudi s predsednikom Socialdemokratske stranke BiH-a (SDP BiH) Zlatkom Lagumdžijo in predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem.

"Želimo videti, da se bodo politiki v tej državi osredotočili na izobraževanje, odpiranje novih delovnih mest in gospodarstvo," je Ashtonova opozorila, da kljub odpovedi referenduma ostaja še veliko težav, s katerimi se mora BiH čim prej spopasti, če želi nadaljevati približevanje EU-ju.

Izetbegović je izrazil zadovoljstvo, da referenduma ni več na dnevnem redu, opozoril pa, da to še ne pomeni konca vseh težav. "Pod vprašaj se postavljajo odločitve in pristojnosti visokega predstavnika, državni organi, ki so utemeljeni na odločitvah parlamenta, obstoj genocida v Srebrenici," je poudaril Izetbegović. Izrazil je upanje, da se bo kmalu začelo reševati "pravo in trajno težavo v BiH-u", pri čemer je mislil na kontinuiteto politike Republike srbske, ki otežuje delovanje države.

Ashtonova se je v Sarajevu že v četrtek sešla z visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v BiH-u Valentinom Inzkom, ki je napovedal, da bo referendum, če bi tega izvedli, razveljavil. Z Ashtonovo je v BiH-u tudi direktor za Zahodni Balkan v evropski diplomatski službi Miroslav Lajčak.