Hollande in Monti sta se v nekaj tednih sestala že drugič. Novo srečanje med njima je predvideno za konec leta. Foto: Reuters
Hollande in Monti sta se v nekaj tednih sestala že drugič. Novo srečanje med njima je predvideno za konec leta. Foto: Reuters

Francoski predsednik in italijanski premier sta po srečanju v Rimu izrazila skupno prepričanje, da je za rešitev krize v evrskem območju nujno spodbuditi gospodarsko rast, k temu pa bodo po njunem mnenju prispevali tudi na ravni Evropske unije dogovorjeni ukrepi na junijskem vrhu.

Glede prošnje Grčije, da ji za dve leti podaljšajo izvajanje vseh reform in varčevalnih ukrepov, ki so pogoj za finančno pomoč, sta se sogovornika strinjala, da bi bilo mogoče sprejeti tudi drugačno časovnico, če bo pozitivno poročilo trojke, kar pomeni, da ne bo potrebnih dodatnih finančnih sredstev.

Monti je na vprašanje o konkretnih ukrepih za zniževanje brezposelnosti dejal, da je cilj prav vseh razprav o konsolidaciji javnih financ, zniževanju pribitkov na obveznice in spodbujanju gospodarske rasti, ravno zniževanje brezposelnosti.

Več kot 10-odstotno stopnjo brezposelnosti v Evropski uniji je Hollande ocenil kot nesprejemljivo. Sam kot pomemben ukrep za spodbujanje gospodarske rasti v EU-ju vidi na vrhu sprejet sveženj za rast, ki je državam dal na razpolago konkretna sredstva za nove projekte.

Tako Monti kot Hollande ključno težavo vidita v nekoliko izgubljenem zaupanju v stabilnost evrskega območja. A to zaupanje je mogoče vrniti zgolj s konsolidacijo javnih financ, je prepričan francoski predsednik.