Nemčija nasprotuje posegom ECB-ja, saj se boji, da bo disciplina popustila. Foto: EPA
Nemčija nasprotuje posegom ECB-ja, saj se boji, da bo disciplina popustila. Foto: EPA

Vodja ECB-ja Mario Draghi v začetku avgusta sicer takšnega ukrepa ni izključil, dokončno odločitev ECB-ja pa je pričakovati prihodnji teden. Pretekli teden je v javnost prišla vest, da bi ECB z operacijo nakupov državnih obveznic lahko dosegel nekakšno kapico, torej zgornjo mejo na zahtevane donose državnih obveznic, tako bi pomagal znižati tudi zahtevano sedem- in večodstotno obrestno mero na slovenske obveznice, a ideja ima nasprotnike.
Ekonomist Marko Košak meni: "Tega se Nemci bojijo, da bi potem na strani držav, ki imajo tudi sicer težave z javnimi financami, popustil pritisk na disciplino, ko bi dobili možnost, da jim pomaga ECB."
Toda med vplivnimi Nemci se najdejo tudi tisti, ki zagovarjajo odločnejšo akcijo Maria Draghija, med njimi je Peter Bofinger, kancleričin ekonomski svetovalec, ki od Draghija zahteva pogum.

"Poglejte samo, kako učinkovito je lani ukrepal Draghijev predhodnik, Jean Claude Trichet, ta je enostavno odkupil državne obveznice ranljivih držav v znesku 200 milijard evrov, to je neka običajna denarna transakcija, poglejte, enako delajo druge centralne banke," je prepričan.
Bo zdaj potezo povlekel ECB?
A ECB bo moral najprej zlomiti nemški odpor. Marko Košak pravi, da bi lahko ECB odkupoval državne obveznice. "Sedaj so pričakovanja, da je možno pričakovati kakšno konkretno odločitev ECB-ja glede tega enkrat v začetku septembra. To ima seveda lahko takoj pozitivne učinke, zlasti ne periferne ekonomije, ki se jim stroški zadolževanja zelo narasli," meni Košak.

V začetku septembra bo znano tudi, ali bo ECB pomagal Sloveniji ali le državam, ki bodo najprej uradno zaprosile za pomoč in sprejele zahtevane ostre pogoje.