Madžarski premier Viktor Orban in njegov tesni politični zaveznik Janez Janša. Foto: EPA
Madžarski premier Viktor Orban in njegov tesni politični zaveznik Janez Janša. Foto: EPA

Kot poroča bruseljski portal Euractiv, je vir pri ECR-ju, šesti skupini v Evropskem parlamentu po številu poslancev in poslank (63), dejal, da skupina načrtuje sprejem Fidesza madžarskega premierja Viktorja Orbana, naslednji korak pa da je sprejem SDS-ja slovenskega premierja Janeza Janše, ki je tesen Orbanov zaveznik. "ECR se že pogovarja z Janšo," je po poročanju portala dejal vir. Za odziv oziroma pojasnilo smo na MMC-ju prosili SDS, odgovor še čakamo.

ECR naj bi se pogovarjal tudi z italijansko Ligo Mattea Salvinija, ki je trenutno del skrajno desne Stranke identitete in demokracije v Evropskem parlamentu.

Podporniki stranke Vox, članice ECR-ja, na dogodku v organizaciji te stranke. Foto: EPA
Podporniki stranke Vox, članice ECR-ja, na dogodku v organizaciji te stranke. Foto: EPA

ECR sicer združuje nacionalistične in skrajno desne evropske stranke. Članice so tako tudi Vox iz Španije, Švedski demokrati, italijanski Bratje Italije, poljska stranka Zakon in pravičnost.

Vir v ECR-ju pa je za Euractiv dejal, da Liga svoj vstop v skupino pogojuje z izključitvijo stranke Bratje Italije, ki jo vodi Giorgia Meloni.

Orban je sicer nedavno to stranko podprl in jo pohvalil, ker deli "krščanske in konservativne vrednote", a Giorgia Meloni je pozvala k umiku EU-sankcij proti Rusiji, kar je razjezilo poljsko stranko Zakon in pravičnost. Vir je za portal dejal, da naj bi Giorgia Meloni ovirala rast ECR-ja.

Bratje Italije imajo sedem evropskih poslancev, Liga pa 27 in je v nasprotju z Brati Italije del italijanske vladne koalicije s tremi ministri.

Salvini, vodja Lige, je sicer zanikal namene pridružitve ECR-ju in dejal, da bodo ustanovili novo skupino. Kot je dejal, so "v stikih s Poljaki, Madžari in drugimi". Znotraj Lige sicer obstaja tudi struja, ki želi, da se stanka priključi EPP-ju, še poroča Euractiv.