Foto:
Foto:
Pohvale Ovseju, ki mu letos predseduje Slovenija.

Evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero Waldner je na neformalen zasedanju zunanjih ministrov EU-ja v Luksemburgu dejala, da si težko predstavlja, da bi bila to lahka in zgodnja odločitev. Po njenem mnenju je Unija za odpravo prepovedi pokazala politično voljo, vendar brez določenega časovnega okvira.

Po zasedanju je nemški zunanji minister Joschka Fischer dejal, da niso uspeli oblikovati konsenza. Fischer ni hotel napovedati, kdaj bi se lahko zgodila odprava embarga. Vrh EU-ja je sicer decembra lani ministrom naložil, da se morajo dogovoriti do junija, vendar je to zdaj bolj malo verjetno.

Pohvale delovanju Ovseja
Komisarka je sicer pohvalila delo Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, ki ji letos predseduje Slovenija. O delu Ovseja naj bi ministri govorili v soboto, ko bodo v Luksemburg prišli tudi zunanji ministri kandidatk za članstvo, to je Romunije, Bolgarije, Turčije in Hrvaške.

Govor tudi o Hrvaški?
Po nekaterih napovedih naj bi Avstrija v soboto sprožila tudi vprašanje začetka pogajanj s Hrvaško, čeprav komisarka za zunanje odnose tega ni potrdila.