Pakt za evro bo pripomogel k večji finančni stabilnosti. Foto: EPA
Pakt za evro bo pripomogel k večji finančni stabilnosti. Foto: EPA

Pakt za evro vsebuje štiri cilje - spodbujanje konkurenčnosti, spodbujanje zaposlenosti, nadaljnje prispevke k vzdržnosti javnih financ in krepitev finančne stabilnosti. Dogovor sicer velja za mehkejšo različico nemško-francoskega dogovora o konkurenčnosti, ker dopušča dovolj prožnosti, pa je imel zadostno podporo med državami Evropske unije.

Nemčija naj bi še vedno vztrajala, da je treba zavezo vnesti v nacionalne zakonodaje in doseči, da bosta javnofinančni primanjkljaja višji od treh odstotkov BDP-ja in javni dolg, ki bo višji od 60 odstotkov, protizakonito dejanje, je za Radio Slovenija poročala Meta Dragolič. Svoja dopolnila k paktu je oblikovala tudi Slovenija, med drugim pa naj bi vključevala zahtevo po ohranitvi minimalne plače. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je še pred začetkom srečanja pojasnil, da bodo glavne odločitve sprejeli konec marca.

S sprejetjem pakta se bodo voditelji držav Evropske unije prvič v zgodovini zavezali k sprejetim ciljem in njihovi vključitvi v nacionalne reformne programe, torej da bodo spoštovale evropsko finančno disciplino.