Ursula von der Leyen na srečanju z izraelskim obrambnim ministrom Jairom Lapidom. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen na srečanju z izraelskim obrambnim ministrom Jairom Lapidom. Foto: Reuters

"Preučujemo možnosti za krepitev sodelovanja z Izraelom na področju energetike," je v torek po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predsednica Evropske komisije je na obisku v izraelskem mestu Beeršeba – kjer je prejela častni doktorat univerze Ben Gurion – ponovila napoved Evropske komisije iz zadnjih mesecev, da bi Evropi pri iskanju alternativnih virov plina lahko pomagal Izrael.

Komisija je že sredi maja napovedala, da želi še pred poletjem skleniti energetski sporazum z Izraelom in Egiptom o oskrbi Evrope z utekočinjenim zemeljskim plinom (LNG). Ob izraelski obali so namreč prav maja odkrili obsežna dodatna nahajališča zemeljskega plina.

Izrael z velikimi zalogami plina na morju

Izraelska ministrica za energijo Karine Elharar je v preteklosti že dejala, da bi Izrael lahko pomagal pri zadovoljevanju povpraševanja Unije, če bi lahko dobavil plin iz svojih zalog na morju, ki so ocenjene na skoraj 1000 milijard kubičnih metrov, poroča France24.

Von der Leyen je omenila tudi načrtovano gradnjo električne povezave med Izraelom, Ciprom in Grčijo v vzhodnem Sredozemlju. Poleg tega naj bi bil v pripravi tudi plinovod EastMed, po katerem bi plin iz Izraela prek Cipra potoval do Grčije in s tem v EU.

Benet: Izraelski plin lahko služi tudi Evropi

Izraelski premier Naftali Benet je po pogovorih s predsednikom italijanske vlade Mariem Draghijem – ki je prav tako na obisku v Izraelu – dejal, da je cilj energetskega sodelovanja zagotoviti, da bo plin iz Izraela lahko služil tudi Evropi.

Evropska unija si prizadeva čim prej postati neodvisna od oskrbe z ruskim plinom, tako plinovodnim kot utekočinjenim zemeljskim plinom. Predsednica komisije bo v sredo odpotovala še v Egipt.

Von der Leyen pri palestinskem premierju Štajehu v Ramali. Foto: Reuters
Von der Leyen pri palestinskem premierju Štajehu v Ramali. Foto: Reuters

EU bo odmrznil pomoč Palestincem

Von der Leyen se je v Ramali srečala tudi s palestinskimi oblastmi, kjer je napovedala odmrznitev več sto milijonov evrov sredstev za pomoč Palestincem, poroča BBC.

Bruselj je sredstva zamrznil zaradi pomislekov, da palestinski učbeniki poveličujejo nasilje in spodbujajo antisemitizem.

Predsednica komisije je napovedala, da bodo sredstva "hitro izplačana", palestinski premier Mohamed Štajeh pa se je Uniji zahvalil za nadaljevanje financiranja "brez pogojev".

Poleg tega je von der Leyen napovedala, da bo EU mobiliziral približno 25 milijonov evrov za izboljšanje prehranske varnosti na palestinskih ozemljih.

EU palestinskim oblastem letno nameni približno 600 milijonov evrov. Vse od leta 2020 so od tega zneska zaradi pomislekov o učbenikih obdržali približno 215 milijonov dolarjev letno.