Foto: AP
Foto: AP

Voditelji EU-ja in Kitajske so se namreč sestali na virtualnem vrhu o vojni v Ukrajini. Kot je na novinarski konferenci po vrhu dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, se "EU in Kitajska strinjata, da ta vojna ogroža svetovno varnost in svetovno gospodarstvo. Ta dvojna nestabilnost ni ne v interesu Kitajske ne v interesu EU-ja. Delimo odgovornost, da delamo za mir in stabilnost."

Vrh EU-Kitajska v znamenju vojne v Ukrajini

Glavna prednostna naloga EU-ja je po njegovih besedah čim prej ustaviti vojno in zaščititi Ukrajince. Med krizo je dialog nujen bolj kot kadar koli prej, je še poudaril Michel. Dodal je, da so se osredotočili na to, kaj je mogoče storiti, da bi se ta vojna čim prej končala.

EU je Kitajsko ob tem pozval, naj pomaga končati vojno v Ukrajini. "Ne more mižati pred ruskimi kršitvami mednarodnega prava. Ta načela so del ustanovne listine Združenih narodov," je izpostavil.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je sporočila, da so Kitajsko pozvali tudi k temu, da naj ne ovira sankcij proti Rusiji. "Bili smo zelo jasni. Če Kitajska ne podpira sankcij, naj se vsaj ne vmešava vanje," je poudarila. Ob tem je še opozorila, da bo vsakršna podpora ruski agresiji vodila v veliko škodo ugledu Kitajske v Evropi.

Predsednik Ši za sodelovanje EU-ja in Kitajske

Po navedbah virov pri EU-ju sta tako kitajski premier Li Kečjang kot kitajski predsednik Ši Džinping zagotovila, da Peking dela vse za zagotovitev miru.

Kitajski premier Li je na pogovorih zavrnil zahtevo, da se Kitajska opredeli za eno od strani v ruski invaziji v Ukrajini, je medtem povedal kitajski diplomat Vang Lutong. Predsednik Ši se je zavzel za sodelovanje EU-ja in Kitajske pri reševanju krize v Ukrajini. Obenem je izrazil upanje, da bo EU v odnosih s Kitajsko deloval neodvisno od ZDA.

Evropska stran se je na prvem vrhu po poletju 2020 zavzela tudi za pravičnejše trgovinske in gospodarske odnose s Kitajsko. Kitajska mora končati svoje nepravične trgovinske praske proti Litvi, je na novinarski konferenci po vrhu povedala Ursula von der Leyen.

Predsednik Evropskega sveta pa je dejal, da so govorili tudi o področjih, o katerih se ne strinjajo. Izrazili so zaskrbljenost zaradi dogajanja v Sinkiangu, Mongoliji, Tibetu in Hongkongu.