Kijev. Foto: Reuters
Kijev. Foto: Reuters

Prepričana je, da bodo sredstva omogočila varnejše življenje ne le v Ukrajini, temveč po vsej Evropi.

"EU stoji Ukrajini ob strani. Danes za obrambo in obnovo Ukrajine prenašamo 1,5 milijarde evrov prihodkov iz zamrznjenega ruskega premoženja. Ni boljšega simbola ali uporabe kremeljskega denarja, kot je ta, da Ukrajini in vsej Evropi omogočimo varnejše življenje," je dejala von der Leyen.

Kot je medtem pojasnil visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell, bodo sredstva namenjena predvsem za nakup nujno potrebne vojaške opreme, zlasti sistemov zračne obrambe in topniških izstrelkov. Prepričan je, da bo Unija s tem prispevala k odpornosti Ukrajine v boju proti ruski agresiji, je sporočila Evropska komisija.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino so EU, članice skupine G7 in Avstralija v okviru sankcij proti Moskvi zamrznili okoli 260 milijard evrov premoženja ruske centralne banke, od tega približno 210 milijard v EU-ju.

Ministri članic EU-ja, pristojni za evropske zadeve, so nato maja sprejeli zakonodajno podlago, ki omogoča uporabo prihodkov od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja za vojaško in drugo pomoč Ukrajini.

Klirinškodepotne družbe to premoženje upravljajo, pri čemer ustvarjajo prihodke. Tiste, ki imajo na računih več kot milijon evrov ruskega premoženja, morajo prihodke ločeno upravljati in beležiti. To je trenutno le belgijska družba Euroclear, ki je omenjena prva sredstva od upravljanja ruskega premoženja Evropski komisiji dala na voljo v torek.

V Ukrajini novi ruski napadi

Medtem pa je ruska vojska ponoči znova izvedla napade z raketami in brezpilotnimi letalniki na več ukrajinskih območij. V napadih na regiji Žitomir in Černigiv je bila poškodovana energetska infrastruktura, je sporočil ukrajinski energetski distributer Ukrenergo. Po navedbah ukrajinske vojske so ruske sile proti Ukrajini izstrelile 22 letalnikov in najmanj eno balistično raketo iskander.

Zračna obramba je nad regijami Herson, Sumi, Žitomir in Černigiv sestrelila 20 letalnikov, poroča portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

V ruskih napadih na regiji Žitomir in Černigiv je bila poškodovana energetska infrastruktura. V Žitomiru je bila oskrba z električno energijo po navedbah ukrajinskega distributerja Ukrenergo v jutranjih urah že obnovljena.

Ukrajinski mediji so poročali tudi o ruskem napadu na mesto Kramatorsk v regiji Doneck, a za zdaj še niso znane informacije o morebitnih žrtvah in škodi.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je nad regijama Rostov in Kursk sestrelilo več letalnikov. Po poročanju lokalnih medijev naj bi bilo tarča napadov tudi skladišče orožja v bližini vojaškega letališča Saki na ukrajinskem polotoku Krim.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je glede prenosa sredstev iz zamrznjenega premoženja napovedal odziv Rusije. "Takojšnjega odziva ne bo, bo pa Rusija razmislila o svojih nadaljnjih korakih. Seveda takšni koraki Evropske komisije ne bodo ostali brez odziva," je dodal.