Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glede na prvo četrtletje se je tako četrtletna gospodarska rast v območju evra pospešila za 0,3 odstotne točke, v EU-ju pa nazadovala za 0,2 odstotne točke, je v današnji drugi oceni potrdil evropski statistični urad Eurostat. Medletna rast je medtem zdrsnila za 0,5 oz. 0,6 odstotne točke.

Med evropskimi gospodarstvi so daleč najkrepkejšo rast v drugem četrtletju na ravni trimesečja izmerili na Irskem (+3,3 odstotka) in v Litvi (+2,8 odstotka), največji zdrs pa na Poljskem (-3,7 odstotka).

Nemčija je kot največje evropsko gospodarstvo med aprilom in koncem junija stagnirala, potem ko se je njeno gospodarstvo v zadnjem četrtletju lani in prvem četrtletju letos v četrtletni primerjavi skrčilo, in sicer najprej za 0,4, nato pa za 0,1 odstotka. S tem je končalo v recesiji.

Na medletni ravni so se v preteklem četrtletju najbolje odrezali na Irskem (+2,8 odstotka), v Romuniji (+2,7 odstotka) ter na Cipru in Portugalskem (+2,3 odstotka). Najslabše jo je odnesla Estonija (-3,0 odstotka).

Slovenija je bila med državami članicami, katerih gospodarska rast je bila nad povprečjem Unije, in sicer je na četrtletni ravni znašala 1,4 odstotka, na medletni pa 1,6 odstotka.

Eurostat je objavil tudi najnovejše podatke o zaposlenosti. Število zaposlenih oseb se je v drugem četrtletju glede na trimesečje prej v območju evra in EU-ju povečalo za po 0,2 odstotka. Glede na drugo četrtletje lani pa se je zaposlenost povečala za 1,5 odstotka v območju evra in za 1,3 odstotka v celotnem EU-ju, še kažejo podatki.