Stopnja brezposelnosti naj bi letos dosegla vrhunec. V EU-ju bo 9,8-odstotna, v območju evra pa 10,3-odstotna. Foto: EPA
Stopnja brezposelnosti naj bi letos dosegla vrhunec. V EU-ju bo 9,8-odstotna, v območju evra pa 10,3-odstotna. Foto: EPA
Rehn: Širjenje požara iz Grčije je treba ustaviti

Evropsko gospodarstvo postopoma okreva in območje evra naj bi letos imelo 0,9-odstotno rast. Po mnenju Evropske komisije bo celotna Evropska unija letos dosegla enoodstotno rast, prihodnje leto pa bo ta 1,7-odstotna.

V območju skupne evropske valute bo letošnja gospodarska rast 0,9-odstotna, leta 2011 pa 1,5-odstotna. Ta ocena je boljša od februarske, ko je komisija na območju evra in celotnega EU-ja napovedala 0,7-odstotno rast.

Dobra novica za Evropo
"Izboljšane napovedi za gospodarsko rast v letošnjem letu so dobra novica za Evropo," je poudaril evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn in ob tem posvaril, da rasti ne smejo ogroziti tveganja, ki so povezana s finančno stabilnostjo. Rehn je pozval k odločni fiskalni konsolidaciji in reformam za krepitev produktivnosti ter zaposlovanja.

Za Slovenijo letos napovedujejo 1,1-odstotno gospodarsko rast. Poleg tega komisija Sloveniji napoveduje javnofinančni primanjkljaj na ravni 6,1 odstotka BDP-ja v letošnjem letu in 5,2 odstotka BDP-ja v letu 2011, kar je nekoliko slabše od ciljev, ki si jih je zastavila Slovenija v programu stabilnosti.

Lani za letos napovedana 1,3-odstotna rast
"Napoved nekoliko višjega primanjkljaja v letošnjem letu je posledica nižje napovedi nominalnega BDP-ja ter predvidene višje ravni investicij javnega sektorja, medtem ko napoved za 2011 temelji na predpostavki nespremenjene javnofinančne politike," so razliko pojasnili na ministrstvu.

V lanski novembrski napovedi je komisija Sloveniji napovedala, da bo letos imela 1,3-odstotno gospodarsko rast, 8,3-odstotno brezposelnost in sedemodstotni primanjkljaj. Vztrajno sicer raste javni dolg, čeprav je še vedno pod referenčno mejo 60 odstotkov BDP-ja. Lani je bil 35,9-odstoten, letos naj bi bil 41,6-odstoten, prihodnje leto pa 45,4-odstoten.

Rehn: Širjenje požara iz Grčije je treba ustaviti