Rusko-ukrajinski spor leta 2006 je v Evropi sprožil pozive, naj se zmanjša odvisnost od ruskega plina. A Gazprom predvideva, da bo EU do leta 2015 kar tretjino plina uvozil iz Rusije. Trenutno iz Rusije uvozi četrtino plina. Foto: EPA
Rusko-ukrajinski spor leta 2006 je v Evropi sprožil pozive, naj se zmanjša odvisnost od ruskega plina. A Gazprom predvideva, da bo EU do leta 2015 kar tretjino plina uvozil iz Rusije. Trenutno iz Rusije uvozi četrtino plina. Foto: EPA
Zmanjšana dobava plina v EU

Rusija, ki je z začetkom leta zaradi spora glede plačila plina in prekinjenih pogajanj o ceni plina za leto 2009 ustavila dobavo v Ukrajino, je Kijev obtožila, da krade plin, ki je čez Ukrajino namenjen v Evropo. Nekatere evropske države naj bi zato dobile manj plina kot sicer, čeprav zaradi zadostnih zalog plina v teh državah končni porabniki pomanjkanja (še) ne občutijo, a tri leta po podobnem zapletu med Rusijo in Ukrajino strah pred drastičnim zmanjšanjem plina sredi mrzle zime v Evropi narašča. Glavni plinovod čez Češko do Nemčije deluje nemoteno. Večina evropskih držav ima dovolj zalog plina, da bo brez ruske dobave zdržala nekaj dni, če pa bi motnje v oskrbi trajale več tednov, bi lahko prišlo do večjih težav.

Medsebojna obtoževanja
Ukrajinska državna plinarna Naftogaz je v odgovor na ruske obtožbe Gazpromu očitala, da je sam zmanjšal oskrbovanje Evrope s plinom in ga obtožila "energetskega izsiljevanja". Evropska unija, ki petino plina iz Rusije dobi prek plinovoda skozi Ukrajino, je za ponedeljek napovedala sklic kriznega sestanka odposlancev v Bruslju in zahtevala, da se dogovori o tranzitu in dobavi plina spoštujejo. "Energetski odnosi med EU-jem in njenimi sosedami bi morali temeljiti na zanesljivosti in predvidljivosti," je v izjavi zapisalo češko predsedstvo evropski povezavi.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je Moskvo ujezil s poskusi, da bi se pridružila Natu. "Plinska vojna" ima negativne posledice tudi za Rusijo, ki je izgubila status zanesljive dobaviteljice plina in pet mesecev po vojni v Gruziji še povečala vtis, da skuša ustrahovati svoje sosede.

Gazprom išče alternativne poti
Ruski plinski monopolist Gazprom je zaradi spora z Ukrajino napovedal, da že razmišlja o alternativnih poteh oskrbovanja Evrope s plinom. Podpredsednik Gazproma Aleksander Medvedjev je na prvem postanku v Pragi na svoji evropski turneji, na kateri bo skušal Evropi pojasniti rusko stališče v sporu, zatrdil, da je Gazprom pripravljen končati spor, a da se podjetje nima s kom pogajati. Dodal je, da težava ni v Rusiji, temveč v Ukrajini, zato je treba čim prej razviti alternativne poti. To sta severni in južni tok, ki ju načrtuje Rusija. Severni naj bi potekal pod Baltskim morjem od Rusije do Nemčije, južni pa pod Črnim morjem.

T. V.

Zmanjšana dobava plina v EU