Za potovanje po državah EU-ja (tudi znotraj schengna) potrebujete veljavni potni list ali osebno izkaznico. Foto: EPA
Za potovanje po državah EU-ja (tudi znotraj schengna) potrebujete veljavni potni list ali osebno izkaznico. Foto: EPA

Vsakršno krajo prijavite na pristojni policijski postaji. Ob vložitvi odškodninskega zahtevka boste morali predložiti policijski zapisnik. Izgubljene ali ukradene kreditne kartice takoj prekličite. Če vam ukradejo potni list, krajo prijavite na konzulatu ali veleposlaništvu svoje države in policiji. Ne pozabite, da lahko zunaj EU-ja poiščete pomoč na konzulatu ali veleposlaništvu katere koli druge države članice EU-ja, če vaša država tam nima predstavništva.

Evropska komisija o tem, kaj storiti, če ...
Omejitve hitrosti
Omejitve hitrosti so precej podobne - v naseljih lahko večinoma vozite 50 ali 60 km/h. Foto: Evropska komisija
Promet
Za potovanje z avtomobilom potrebujete veljavno vozniško dovoljenje, ki ga izda ena izmed držav članic, velja pa po vsej Uniji. V nekaterih državah morate poleg vozniškega dovoljenja imeti pri sebi tudi veljaven dokument o registraciji vozila. Foto: MMC RTV SLO

Če ste se odpravili na počitnice ali pa ste na poslovni poti, boste na spletni strani, namenjeni popotnikom, našli praktične nasvete in koristne informacije tako o potrebnih dokumentih kot o zdravstvenem varstva in uporabi prenosnega telefona.

Na spletni strani posebno pozornost posvečajo vsem dokumentom, potrebnim za potovanje, denarju, zdravju, hišnim ljubljenčkom, pa tudi sporazumevanju, nakupovanju, mogočim težavam na poti itd. "Če želite v kateri koli državi EU-ja (razen v nekaterih delih Bolgarije) po telefonu, bodisi fiksnem bodisi mobilnem, brezplačno poklicati reševalno službo, vtipkajte številko 112," je tisto, kar morate, ko se odpravite na pot, vedeti najprej.

S seboj imejte potni list ali osebno izkaznico
Obenem popotnike opominjajo na to, da mej med državami schengenskega območja, kamor, kot je znano, spada tudi Slovenija, ni - nemoteno lahko tako potujete po večini članic EU-ja, Avstriji, Belgiji, Češki, Danski, Estoniji, Finski, Franciji, Grčiji, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Madžarski, Malti, Nemčiji, Nizozemski, Poljski, Portugalski, Slovaški, Španiji in Švedski (ne pa tudi po Irski in Združenem kraljestvu). Med države schengenskega območja sicer sodijo tudi Islandija, Norveška in Švica, ki niso članice EU-ja.

Med potovanjem po EU-ju je dobro imeti vedno pri sebi veljaven potni list ali osebno izkaznico, če bi morda morali dokazati svojo identiteto. Vsak otrok, ki potuje z vami, mora imeti lasten potni list oz. lastno osebno izkaznico ali pa mora biti vpisan v vaš potni list.

V 16 državah je uradna valuta evro
V 16 (v Avstriji, Belgiji, na Cipru, na Finskem, v Franciji, Grčiji, Irski, Italiji, Luksemburgu, Malti, Nemčiji, Nizozemski, Portugalski, Slovaški, Sloveniji in Španiji) od 27 članic EU-ja je uveljavljena enotna denarna valuta, to je evro. Evrski bankovci so v vseh državah enaki, kovance pa izda vsaka država posebej; ena stran je pri vseh enaka, na drugi pa je prikazan značilni simbol države. Evro lahko uporabljate tudi na Azorih, Kanarskih otokih, Ceuti in Melilli, Francoski Gvajani, na otočju Guadeloupe, Madeiri, Martiniku, Mayotte, Reunionu ter Saint Pierru in Miquelonu. Monako, San Marino in Vatikan so prevzeli evro za nacionalno valuto, Andora, Kosovo in Črna gora pa evro uporabljajo kot svojo dejansko valuto.

Za potovanje z avtomobilom potrebujete veljavno vozniško dovoljenje, ki ga izda ena izmed držav članic, velja pa po vsej Uniji. V nekaterih državah morate poleg vozniškega dovoljenja imeti pri sebi tudi veljaven dokument o registraciji vozila. V večini držav je najnižja dovoljena starost za vožnjo avtomobila 18 let, najnižja dovoljena starost za najem avtomobila je običajno od 20 do 23 let. Ponekod obstaja tudi najvišja dovoljena starost voznikov, ki se giblje od 65 do 75 let.

Zelena karta ni obvezna, je pa priporočljiva
Avtomobilska zavarovalna polica povsod v EU-ju zagotavlja tudi minimalno kritje zavarovanja (zavarovanje avtomobilske odgovornosti), ki ga zahteva zakonodaja. To velja tudi za Islandijo, Norveško in Švico. Če imate doma sklenjeno kasko zavarovanje, preverite, ali vključuje tudi nesreče na potovanju v drugih državah.

Pri potovanju znotraj EU-ja zelena karta ni obvezna, vendar pa velja kot mednarodno priznan dokaz zavarovanja in ob nesreči omogoča lažjo izterjavo odškodninskega zahtevka. Če nimate zelene karte, morate imeti pri sebi potrdilo o zavarovanju. Sistem zelene karte trenutno zajema 44 držav.

Obvezno privezovanje tudi na avtobusih
Sicer pa EK opozarja, da je v vseh državah članicah obvezno privezovanje varnostnih pasov v vseh vozilih, tudi v turističnih avtobusih in minibusih. Omejitev hitrosti na avtocestah je večinoma 110, 120 ali 130 km/h, v naseljih pa 50 ali 60 km/h. Bodite pozorni na prometne znake, ki opozarjajo na točne omejitve in morebitne posebne pogoje.

Če potujete s hišnim ljubljenčkom (npr. z mačko ali psom), morate imeti s sabo potni list s podatki o veljavnem cepljenju proti steklini, Irska, Malta, Švedska in Združeno kraljestvo pa do 30. junija 2010 zahtevajo tudi potrdilo, da je bilo cepljenje uspešno. Za vstop v Irsko, na Malto, v Finsko, Švedsko in Združeno kraljestvo se zahteva še potrdilo o zdravljenju proti klopom in trakulji. Za identifikacijo živali se uporablja elektronski mikročip

Kaj pa prenosni telefoni?
Zaradi tehničnega standarda GSM, ki ga je uvedel EU, lahko svoj prenosnii telefon uporabljate povsod po Evropi in tudi v mnogih drugih delih sveta. Preden se odpravite na pot, pri svojem mobilnem operaterju preverite, ali vaš telefon omogoča gostovanje pri tujih operaterjih (t. i. roaming).

EU je z uredbo o gostovanju, ki določa najvišje cene mednarodnih klicev iz tujine (evrotarifa), uporabnikom prenosnih telefonov v tujini pomagal prihraniti približno 60 odstotkov stroškov. Predlagali so tudi omejitve cen pošiljanja kratkih sporočil iz tujine in večjo preglednosti pri uporabi prenosnih telefonov v tujini za brskanje po spletu in prenos podatkov.

Vsakršno krajo prijavite na pristojni policijski postaji. Ob vložitvi odškodninskega zahtevka boste morali predložiti policijski zapisnik. Izgubljene ali ukradene kreditne kartice takoj prekličite. Če vam ukradejo potni list, krajo prijavite na konzulatu ali veleposlaništvu svoje države in policiji. Ne pozabite, da lahko zunaj EU-ja poiščete pomoč na konzulatu ali veleposlaništvu katere koli druge države članice EU-ja, če vaša država tam nima predstavništva.

Evropska komisija o tem, kaj storiti, če ...