Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ne le podkupovanje in prejemanje podkupnin, tudi poneverba, trgovanje z vplivom, zloraba položaja in nezakonito bogatenje – Evropska komisija predlaga, da bi na ravni sedemindvajseterice razširili in poenotili kazniva dejanja, ki se preganjajo kot korupcijo.

"Korupcija je kot rak, ki ga je treba preprečevati, a če je preprečevanje neučinkovito, potrebujemo zdravljenje. Žal nimamo čudežnega zdravila proti korupciji, a moramo narediti več, saj korupcija ubija našo demokracijo in zaupanje ljudi v demokratične ustanove," je povedala evropska komisarka Vera Jourova.

Poenotili in zvišali bi tudi kazni za kazniva dejanja korupcije ter okrepili preiskavo in pregon, dovolj časa za preiskavo in pregon bi morala omogočiti tudi pravila glede zastaralnih rokov.

S posebnim predlogom, ki ga je predstavil vodja evropskega diplomatskega aparata Josep Borrell, bi Bruselj okrepil tudi boj proti korupciji po svetu, tako da bi bilo mogoče proti vpletenim v korupcijo uvesti sankcije. O vsakem takšnem primeru bi posebej odločale države članice.

Komisarka Jourova je še napovedala, da bo maja predstavila dolgo pričakovani predlog vzpostavitve posebnega etičnega organa za vse ustanove Evropske unije, ki bi usklajeval pravila glede integritete, preglednosti in preprečevanja korupcije v evropskem aparatu.

Zahteve po takšnem organu so postale še glasnejše po izbruhu afere Katargate, ki je razkrila, da sta si Katar in Maroko s podkupovanjem poslancev kupovala vpliv v evropskem parlamentu.