Barroso je o načrtih govoril s TV-mrežo Euronews. Foto: EPA
Barroso je o načrtih govoril s TV-mrežo Euronews. Foto: EPA

Borzne trge je že zajel val optimizma, ki so jih sprožila visoka pričakovanja, da bodo evropski voditelji z novimi ukrepi ublažili dolžniško krizo. Glavni borzni trgi v Londonu, Frankfurtu in Parizu so tako poskočili za okoli dva odstotka, v Hongkongu pa so ga zaprli pri 5,6-odstotnem porastu, poroča BBC.

Kot je v televizijskem pogovoru dejal Barroso, komisija predlaga državam članicam usklajeno akcijo za dokapitalizacijo bank in čiščenje bilanc. Izjava je prišla zatem, ko sta Francija in Belgija ta teden napovedali pomoč banki Dexia, ki so jo prvič reševali že leta 2008.

Evropska centralna banka (ECB) poroča o novi rekordni vrednosti za posojila čez noč. Banke z območja evra so v sredo ECB za posojila prek noči zagotovile 221,35 milijarde evrov, kar je nova najvišja vsota letos. To kaže, da so banke še vedno močno zadržane pri neposrednem posojanju denarja druga drugi.

Evropske banke so močno zaskrbljene zaradi dolžniških težav območja z evrom. Do Grčije so še posebej izpostavljene nemške in francoske banke. V sredo je nemška kanclerka Angela Merkel pozvala evropske partnerje, naj dokapitalizirajo bančni sektor, s čimer bi zamejili širjenje dolžniške krize. "Časa je malo in delovati moramo hitro," je poudarila.

Medije bo o podrobnostih obvestil predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet, nato pa se bo v Berlinu sešel z Merklovo. Ta naj bi se sešla še z Mednarodnim denarnim skladom, Svetovno banko, OECD-jem in skupino G20.
Stresni testi za banke
Financial Times pa piše, da EU pripravlja nove stresne teste za svoje banke, ki bi preverili njihovo pripravljenost na morebitni odpis dolgov Grčiji. Zadnji stresni testi so bili zaključeni pred okoli tremi meseci in so razkrili izpostavljenost evropskih bank do posameznih držav, a strokovnjaki so bili kritični, saj je veljala predpostavka, da državne obveznice ne nosijo tveganja.

Vlagatelji ocenjujejo, da je vrednost grških obveznic vredna le okoli 50 odstotkov nominalne vrednosti, Evropska bančna agencija (EBA) pa menda zato pripravlja nove analize, ki naj bi upoštevale tržno vrednost. "EBA mora v skladu z naročili za vsako državo pripraviti poročilo o potrebi po svežem kapitalu za primer, če bo grški dolg odpisan," poroča Financial Times.

Agencija naj bi si prizadevala tudi za mehanizem, ki bi povzročil prisilno dokapitalizacijo bank. Za takšno orodje se Mednarodni denarni sklad (IMF) in nekateri ekonomisti zavzemajo že več tednov.