Margrethe Vestager. Foto: EPA
Margrethe Vestager. Foto: EPA

Začasni okvir za državno pomoč bi po prvotnih načrtih nehal veljati 31. decembra letos. Kot je spomnila evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager, začasni okvir za državno pomoč državam članicam od začetka pandemije covida-19 omogoča, da podjetjem v stiski zagotavljajo ciljno usmerjeno in sorazmerno pomoč, hkrati pa določa zaščitne ukrepe za ohranitev enakih konkurenčnih možnosti na enotnem trgu.

"Omejeno podaljšanje daje priložnost za postopno in usklajeno opustitev kriznih ukrepov, ne da bi pri tem prišlo do nenadne ustavitve pomoči, in odraža napovedano močno okrevanje evropskega gospodarstva na splošno. Po drugi strani bomo še naprej pozorno spremljali porast okužb s koronavirusom in druga tveganja za okrevanje gospodarstva. Za dodatno podporo okrevanju smo uvedli dve novi orodji za zagon gospodarstva in privabljanje zasebnih naložb za hitrejše, do okolja prijaznejše in bolj digitalno okrevanje," je pojasnila Vestager.

Šestmesečno podaljšanje začasnega okvira pomoči bo po prepričanju Evropske komisije državam članicam omogočilo, da po potrebi podaljšajo svoje podporne sheme in zagotovijo, da podjetja, ki so še vedno prizadeta zaradi krize, ne bodo čez noč ostala brez potrebne pomoči. Komisija bo ob tem še naprej pozorno spremljala razvoj pandemije covida-19 in druga tveganja za okrevanje gospodarstva.

Dve novi orodji za trajnostno okrevanje

Uvedeni sta bila tudi dve novi orodji za podporo trajnostnemu okrevanju evropskega gospodarstva. Eno takšno orodje predstavljajo ukrepi za podporo naložbam, da bi države članice lažje obravnavale naložbeno vrzel, ki je nastala zaradi krize. Države lahko ustvarijo spodbude za naložbe podjetij, in to orodje uporabijo za pospešitev zelenega in digitalnega prehoda.

Ta ukrep vključuje zaščitne ukrepe za preprečevanje neupravičenega izkrivljanja konkurence, kot denimo, da morajo biti spodbude namenjene široki skupini upravičencev, zneski pomoči pa omejeni. Ta instrument je državam članicam na voljo do 31. decembra 2022, so pojasnili.

Drugo novo orodje predstavljajo ukrepi za podporo solventnosti. Z njimi želijo pritegniti zasebna sredstva in jih dati na voljo za naložbe v mala in srednje velika podjetja, vključno z zagonskimi podjetji in malimi podjetji s srednje veliko tržno kapitalizacijo.

"Države članice lahko dajo jamstva zasebnim posrednikom, s čimer ustvarijo spodbude za naložbe v tovrstna podjetja in jim olajšajo dostop do takšnega lastniškega financiranja, ki ga posamično pogosto težko privabijo. To je zlasti pomembno glede na naraščajočo stopnjo zadolženosti podjetij med krizo," so zapisali. Ta instrument je državam na voljo do konca leta 2023.

Začasni okvir je bil prvotno sprejet 19. marca 2020.