Projekt je bil izbran zaradi uspešnega ozaveščanja o pomembnem družbenem vprašanju - vožnji mladih pod vplivom alkohola. Foto: MMC RTV SLO
Projekt je bil izbran zaradi uspešnega ozaveščanja o pomembnem družbenem vprašanju - vožnji mladih pod vplivom alkohola. Foto: MMC RTV SLO

Gre za pobudo s sloganom Heroji furajo v pižamah, ki nagovarja mlade, ki so pogosto izpostavljeni tveganju vožnje pod vplivom alkohola ali psihoaktivnih snovi. Z zglednimi primeri staršev, ki svoje otroke peljejo na zabave in domov, pa opozarja na odgovornost staršev pri skrbi za otroke, zlasti ob koncih tedna.

Pobudo sestavljajo posveti mladih s strokovnjaki in predstavniki lokalnih skupnosti za oblikovanje preventivnih pristopov k izboljšanju prometne varnosti.

Tretjina nesreč pod vplivom alkohola
V Sloveniji so v 39 odstotkov vseh prometnih nesreč vpleteni mladi med 15. in 29. letom starosti. Vsaka tretja prometna nesreča se zgodi pod vplivom alkohola. Od teh vsako tretjo povzroči mladostnik. Povprečna starost, ko mladi zaradi prometne nesreče končajo na invalidskem vozičku, pa je 22 let.

Več kot 25.000 žrtev letno
V Evropi se je število žrtev v cestnem prometu od leta 2001 več kot prepolovilo, vendar na evropskih cestah še vedno vsak dan ugasne 70 življenj. Leta 2017 je v prometu umrlo 25.300 ljudi, 135.000 pa jih je bilo huje poškodovanih.

Komisija je maja letos zato sprejela nove ukrepe za izboljšanje cestnoprometne varnosti za prispevek k dolgoročnemu cilju EU-ja, da se do leta 2050 približa nič smrtnim žrtvam in hudim poškodbam (vizija nič).