Foto:
Foto:
Nekateri se s potrditvijo ustave niso strinjali.
Barroso in Juncker sta poslancem zagotovila, da se pomoč Afriki ne bo zanemarjala.

Evropsko ustavo je podprlo 500 poslancev, 137 jih je glasovalo proti, 40 pa se jih je vzdržalo glasovanja. Sedaj bodo evropsko ustavo morale ratificirati države članice Evropske unije. Doslej sta to že storili Litva in Madžarska.

Večina poslancev Evropskega parlamenta meni, da dokument prinaša več pravic državljanom, demokracije in odprtosti.

Poslanka najmočnejše Evropske ljudske stranke Ljudmila Novak je dejala, da "ustava zagotavlja svobodo umetnosti in znanosti ter pravico do izobraževanja in usposabljanja, enakost med moškimi in ženskami".

Slovenski poslanci tudi podrli ustavo
Ustavo je podprlo tudi vseh 7 slovenskih poslancev. Ti so že prej menili, da je podpora parlamenta dobra popotnica za ratifikacijo v posameznih državah članicah in pomemben korak in ustavnopravni temelj, ki ga EU potrebuje.

Liberalci pa so že napovedali kampanjo za uspešno izvedbo referendumov v Franciji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, na Danskem, Češkem in Poljskem.

Zaradi pomoči Aziji ne bodo zanemarjali drugih
Evroposlanci so pozornost namenili tudi programu predsedovanja Uniji v prvi polovici tega leta in pregledali doslej obljubljeno pomoč žrtvam v JV Aziji.

Parlamentarni odbor je v torek odobril sprostitev sto milijonov evrov nujne pomoči iz proračunske rezerve za prizadeto območje, pri čemer so poslanci opozorili možnost zanemarjanja drugih področij, npr. Afrike.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsedujoči Evropski uniji, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, sta zato poslancem zagotovila, da Unija kljub izdatni pomoči JV Aziji ne bo zanemarila Afrike.