Član Evropskega parlamenta Martin Schultz je prepričan, da predlog o zamrznitvi proračuna v EP-ju ne bo dobil podpore. Foto: EPA
Član Evropskega parlamenta Martin Schultz je prepričan, da predlog o zamrznitvi proračuna v EP-ju ne bo dobil podpore. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy, Angela Merkel in David Cameron
London, Pariz in Berlin so združili moči v zahtevi po znižanju oz. zamrznitvi evropskega proračuna. Foto: EPA
Poziv trojice k zamrznitvi proračuna

Pred težkimi proračunskimi pogajanji prihodnje leto so tri velike članice EU-ja ob podpori Finske in Nizozemske v pismu predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barossu zapisale, naj se skupni proračun EU-ja za obdobje po letu 2013 zamrzne na ravni tega leta, in da se ne bi smel povečevati hitreje od inflacije.

Pismo, ki so ga podpisali britanski premier David Cameron, francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel ter premierja Finske in Nizozemske, Mari Kiviniemi in Mark Rutte, so objavili v uradu britanskega premierja na Downing Streetu v Londonu.

Proračun mora slediti naporom članic
Pismo še navaja, da se bo nova finančna perspektiva 2014-2020 začela v času, ko se bo morala Unija spoprijeti z "izrednimi napori, da uredi svoje javne finance" in zniža dolgove ter primanjkljaj na vzdržno raven, ter da "evropska javna poraba ne sme biti izjema od prizadevanj članic, da bi spravile svojo javno porabo pod nadzor".

"Ni mogoče uresničiti ambiciozne evropske politike za naše državljane, če nimamo stabilne porabe," so še zapisali in dodali, da je to poziv k boljši porabi razpoložljivih sredstev. Izziv za EU v prihodnjih letih ne bo večja, ampak boljša poraba, so sklenili.

Glavna sila v ozadju objavljenega pisma je bil po pisanju Deutsche Wele Cameron, ki je zavrnil, da s pismom tvega odtujenost novih članic iz vzhodne Evrope, ki se bojijo, da bi s krčenjem proračuna zmanjkalo denarja za ključne regionalne razvojne projekte.

V ozadju predloga "populistične muhe"
Poljska je že glasno izrazila svoje nezadovoljstvo. "Menim, da to ni potrebno, da ni uporabno in da to Evropi ne bo pokazalo neke vizije," je dejal poljski minister za Evropo Mikolaj Dowgielewicz. Voditelj drugega največjega bloka v Evropskem parlamentu Martin Schultz iz Nemčije se že pripravlja na bitko proti predlogu velike evropske trojice, britanski predlog pa je opisal kot "provokacijo". Prepričan je, da predlog v EP-ju ne bo dobil zadostne podpore.

"Ta proračunski prevrat ima zelo malo opraviti s fiskalno odgovornostjo in veliko več s populističnimi muhami Camerona, Sarkozyja in Merklove," pa meni sopredsednica Zelenih/evropske svobodne zveze Rebecca Harms.

Poziv trojice k zamrznitvi proračuna