Med podpredsedniki tudi v tem mandatu ni nobenega evropskega poslanca iz Slovenije. Foto: EPA
Med podpredsedniki tudi v tem mandatu ni nobenega evropskega poslanca iz Slovenije. Foto: EPA

V tem mandatu bo imela največ podpredsednikov politična skupina socialistov (S & D), in sicer pet, sledijo Evropska ljudska stranka (EPP) s tremi podpredsedniki, liberalci (Renew) z dvema in Zeleni z enim. Vsi so bili izvoljeni v prvem krogu glasovanja.

V drugem krogu so se za tri podpredsedniška mesta potegovali kandidat Levice ter pet kandidatov iz vrst treh skrajno desnih političnih skupin. Izvoljeni so bili Latvijec Roberts Zile in Italijanka Antonella Sberna iz ECR-ja ter Francoz Younous Omarjee iz Levice.

Pred tem so bili iz vrst S & D-ja v prvem krogu izvoljeni nemška poslanka Katarina Barley, Španec Javi Lopez, Romun Victor Negrescu, italijanska evroposlanka Pina Picierno in danska poslanka Christel Schaldemose.

Iz največje politične skupine EPP so bili izvoljeni španski evroposlanec Esteban Gonzales Pons, Poljakinja Ewa Kopacz in Nemka Sabine Verheyen.

Iz Renewa sta bila za podpredsednika Evropskega parlamenta izvoljena slovaški evroposlanec Martin Hojsik in Belgijka Sophie Wilmes, iz politične skupine Zelenih pa Romun Nicolae Stefanuta.