Zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Foto: EPA
Zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Foto: EPA

Kot je za Radio Slovenija poročala Mojca Širok, vsaj za zdaj ni nobene možnosti za izglasovanje nezaupnice. Obe največji politični skupini, Evropska ljudska stranka in Socialisti in demokrati, namreč predloga ne podpirata.

Nekateri poslanci so menili tudi, da je treba Poljski v tem trenutku, ko gosti več kot tri milijone ukrajinskih beguncev, pač pomagati. Tudi sami predlagatelji, trojica evropskih poslancev iz vrst liberalcev, trdijo, da želijo s predlogom nezaupnice doseči predvsem to, da bi Evropska komisija držala besedo.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je spet zagotovila, da Poljska ne bo dobila niti evra od približno 35 milijard nepovratnih sredstev in ugodnih posojil, za katere je zaprosila, če ne bo izpolnila pogojev glede neodvisnosti sodstva.

"Sedanjo disciplinsko zbornico za sodnike je treba ukiniti in jo nadomestiti z neodvisnim in nepristranskim organom, disciplinske ukrepe je treba spremeniti, sodnikom, proti katerim so bili sproženi, pa je treba omogočiti nov postopek," je glede treh glavnih meril za izplačila dejala Ursula von der Leyen.

Predlagatelji nezaupnice medtem Evropski komisiji očitajo, da so ta merila preprosto premila. "Varuhinja evropskih pogodb je samo še fasada in ne ščiti več vladavine prava. Merila so le dimna zavesa, ki so daleč od zahtev Sodišča Evropske unije," je dejala evropska poslanka iz Nizozemske Sophie In 't Veld.

Več evropskih poslancev in poslank je včeraj tudi podvomilo, da bo komisija dejansko stroga in dosledna pri svojih zahtevah do Poljske. In ne nazadnje, sprejetju poljskega načrta je nasprotovalo ali je bilo do njega zadržanih tudi pet pomembnih komisarjev, med njimi Frans Timmermans, Margrethe Vestager, pa Vera Jourova in Didier Reynders, ki s svojima resorjema bdita prav nad spoštovanjem vladavine prava.