Maria Corina Machado in Edmundo Gonzalez Urrutia. Foto: Reuters
Maria Corina Machado in Edmundo Gonzalez Urrutia. Foto: Reuters

Venezuela je julija izvedla predsedniške volitve, kjer je zmago razglasil dosedanji predsednik Nicolás Maduro, vendar je opozicija objavila izide glasovanja, ki so po njenem mnenju pokazali, da je na volitvah prepričljivo zmagal Gonzalez Urritia. Državni volilni svet je za zmagovalca razglasil Madura, Gonzalez, ki ga iščejo venezuelske oblasti, pa je pobegnil v Španijo.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je dejala, da Maria Corina Machado in Edmundo Gonzalez Urrutia nagrado prejmeta, zato ker "neustrašno zagovarjata vrednote, ki so dragocene milijonom Venezuelcev in Evropskemu parlamentu: pravičnost, demokracijo in pravno državo", ter dodala, da ju Evropski parlament podpira v njunem boju za demokratično prihodnost države.

V odzivu je Urrutia pozdravil solidarnost Evrope z njegovo domovino. Kot je zapisal na omrežju X, nagrada Saharov "uteleša globoko solidarnost evropskih narodov z venezuelskim ljudstvom in njegovim bojem za ponovno vzpostavitev demokracije" v Venezueli.

Machado je bila leta 2023 izvoljena za predsedniško kandidatko venezuelske opozicije v imenu Demokratične platforme enotnosti, vendar jo je državni volilni svet pozneje diskvalificiral. Nasledil jo je Gonzalez Urrutia, diplomat in politik, ki je na julijskih volitvah izpodbijal zmago Madura.

Evropski parlament na strani venezuelske opozicije

Poslanci in poslanke Evropskega parlamenta so septembra v resoluciji poudarili, da so mednarodne misije za opazovanje volitev jasno pokazale, da venezuelske predsedniške volitve niso bile v skladu z mednarodnimi standardi volilne integritete. Gonzaleza so priznali za legitimnega in demokratično izvoljenega predsednika države, Mario Corino Machado pa za vodjo demokratičnih sil.

Parlament je obsodil "volilno goljufijo" ter resne in sistematične kršitve človekovih pravic demokratične opozicije, venezuelskega ljudstva in civilne družbe.

Po podatkih venezuelske vlade je bilo med demonstracijami, ki so sledile volitvam, aretiranih 2400 ljudi, nevladne organizacije pa so poročale, da je umrlo 24 ljudi ter da so oblasti od takrat zaprle 1580 ljudi, med njimi 114 otrok.

Parlament je v septembrski resoluciji 2024 pozval EU, naj razširi sankcije proti venezuelskemu režimu in prek režima sankcij EU-ja za človekove pravice uporabi ciljno usmerjene sankcije proti Nicolásu Maduru in njegovemu ožjemu krogu.

Nagrado Saharova za svobodo misli bodo podelili 18. decembra v Strasbourgu med plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta.

Nagrada Saharova za svobodo mišljenja, poimenovana po sovjetskem fiziku in političnem disidentu Andreju Saharovu, je najvišja nagrada EU-ja za človekove pravice, ustanovljena leta 1988. Lani je parlament nagrado podelil Iranki Mahsi Amini, ki je umrla v policijskem priporu, in gibanju "Ženska, življenje, svoboda" v Iranu.