Resolucija poziva k ustanovitvi evropskega dokumentacijskega centra. Foto: EPA
Resolucija poziva k ustanovitvi evropskega dokumentacijskega centra. Foto: EPA

V danes sprejeti resoluciji so evropski poslanci potrdili nasprotovanje totalitarnim režimom in poudarili, da je treba ohranjati spomin na preteklost, ker brez resnice in spomina ne more biti sprave.

V resoluciji je izraženo obžalovanje, da tudi 20 let po padcu komunističnih diktatur v srednji in vzhodni Evropi številne države še vedno omejujejo dostop do dokumentov. Zato resolucija poziva države, naj odprejo vse arhive, med temi tudi tiste, ki pripadajo nekdanjim obveščevalnim službam, ob tem pa zagotovijo, da to ne bo zlorabljeno v politične namene.

Holokavst ima posebno mesto
Ob ostri obsodbi vseh zločinov proti človečnosti, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi, je v resoluciji poudarjeno, da je treba priznati, da ima holokavst med temi zločini posebno mesto. Poslanci so tudi pozvali k oblikovanju podlage za evropski spomin in zavest, ki bi nudila podporo nacionalnim inštitutom za raziskavo totalitarne zgodovine.

Za slovensko poslanko v Evropskem parlamentu Ljudmilo Novak je sprejetje resolucije zgodovinskega pomena, saj je Evropski parlament prvič uradno in popolno priznal zločine komunizma.

G. V.