Frances Haugen. Foto: EPA
Frances Haugen. Foto: EPA

Žvižgačica je z objavo internih dokumentov podjetja razkrila, da se Facebook (zdaj Meta) zaveda nevarnih posledic širjenja sovražnih vsebin na svojem omrežju, a da zaradi želje po dobičku ne ukrepa.

Kot je za Radio Slovenija poročala Mojca Širok, je Frances Haugen v odgovorih na vprašanja evropskih poslancev in poslank dejala, da bi lahko zakon o digitalnih storitvah, ki ga obravnava Evropski parlament, postal zlati standard za zagotavljanje varnosti na spletu.

"Tukaj sem zato, ker verjamem, da Facebookove platforme škodujejo otrokom, razpihujejo delitve in spodkopavajo demokracijo," je povedala 37-letna podatkovna strokovnjakinja.

"Vodstvo podjetja ve, kako bi omrežji Facebook in Instagram naredili varnejši, a sprememb ne uvede, ker svoje visoke dobičke postavlja pred ljudi," je povedala.

Negativne vsebine povečujejo zaslužek

Podjetje se po njenih besedah zaveda, da njihova družbena omrežja škodijo otrokom, dojemljivim za kritike svojega videza, proti širjenju negativnih vsebin pa ne ukrepa, ker to povečuje število uporabnikov, čas njihovega zadrževanja na platformi in s tem zaslužek.

"Zakon o digitalnih storitvah, ki ga obravnava vaš parlament, bi lahko postal svetovni zlati standard, zgled za druge države, vključno z mojo, da uvedejo nova pravila, ki bi zaščitila našo demokracijo. Toda biti mora trden, sicer bomo za celo generacijo izgubili priložnost, da uravnamo prihodnost tehnologije in demokracijo," je povedala.

Velikopotezna reforma digitalnega prostora, ki jo je Evropska komisija predstavila decembra lani, se nanaša na digitalne trge in storitve vključno z družbenimi mediji in drugimi spletnimi platformami, ki delujejo v Evropski uniji.

Frances Haugen je v Bruselj prišla po tem, ko je v prejšnjih dneh obiskala London, Lizbono in Berlin, na vprašanja evropskih poslancev in poslank pa je odgovarjala skoraj tri ure.