Ministri niso dosegli nobenega napredka pri finančni perspektivi. Foto: epa
Ministri niso dosegli nobenega napredka pri finančni perspektivi. Foto: epa

Finančni ministri Avstrije, Francije, Nemčije, Nizozemske, Švedske in Velike Britanije so na srečanju finančnih ministrov v Luksemburgu predlagali, da bi se v ta namen zmanjšala sredstva za strukturne in kohezijski sklad. Evropska komisija sicer še naprej vztraja, da je skupna poraba 1,14 odstotka bruto nacionalnega dohodka.

Po besedah ministra Andreja Bajuka Slovenija v vsakem primeru pričakuje, da bo v obdobju 2007-2013 neto prejemnica. O tem naj bi sicer dosegli dogovor na vrhu EU-ja 16. in 17. junija v Bruslju.

Velika Britanija vztraja pri rabatu
Osrednja tema razprave o prihodnji finančni perspektivi je bilo tokrat vprašanje t. i. britanskega rabata. Velika Britanija od leta 1984 iz evropske blagajne dobiva povračila v zameno za kmetijske subvencije. Samo lani je iz Bruslja dobila 4,6 milijarde evrov. Britanski minister Gordon Brown je drugim članicam tudi danes dal jasno vedeti, da pri tem vprašanju ne namerava popustiti.

Čeprav je bil po kosilu nekoliko bolj pesimističen celo predsedujoči luksemburški premier Jean-Claude Juncker, je slovenski minister Andrej Bajuk prepričan, da Unija dolgoročni proračun še vedno lahko sprejme do poletja.