Šest zakonodajnih predlogov sodi v sklop celovitega odziva na krizo v območju evra. Foto: EPA
Šest zakonodajnih predlogov sodi v sklop celovitega odziva na krizo v območju evra. Foto: EPA
Franc Križanič
Minister Križanič je izrazil tudi prepričanje, da bo referendum o pokojninski reformi uspel. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kazen za javnofinančni primanjkljaj

Štirje predlogi se nanašajo na reformo pakta za stabilnost in rast, ki določa pravila za javnofinančni primanjkljaj in javni dolg. Dva predloga se nanašata na odpravljanje makroekonomskih neravnovesij v EU-ju, je sporočilo madžarsko predsedstvo.

Gre za pet uredb in eno direktivo. Ta državam nalaga enotno državno računovodstvo. Uvaja se poročanje po denarnem toku, terjata se kakovostno srednjeročno makroekonomsko napovedovanje ter srednjeročno načrtovanje proračunskih okvirov, pri čemer se terja vloga neodvisnih institucij, na primer v Sloveniji fiskalnega sveta, je pojasnil slovenski minister za finance Franc Križanič.

Kazni za nedisciplinirane države
Pakt za stabilnost in rast javnofinančni primanjkljaj sicer omejuje pri treh odstotkih bruto domačega proizvoda, javni dolg pa pri 60 odstotkih BDP-ja. Za državo, ki ne bo zmanjševala dolga po 1/20 od razlike med dejanskim in dovoljenim dolgom, je predvidena kazen 0,2 odstotka BDP-ja. Obenem se kot kazen dodaja 1/10 razlike med dejanskim in ciljnim dolgom za posamezno leto po dvajsetinski stopnji zmanjševanja dolga, a skupna kazen ne sme preseči 0,5 odstotka BDP-ja, je povedal Križanič.

Za države s čezmernim primanjkljajem pa so predvidene kazni v višini 0,2 odstotka BDP-ja, potem ko Evropska komisija ugotovi in Evropski svet potrdi, da država ne izvaja dovolj hitro stabilizacijskih ukrepov, je še pojasnil Križanič. Dogovor predvideva tudi kazni za makroekonomska neravnovesja, denimo padec konkurenčnosti in zunanjetrgovinski primanjkljaj.

Sledijo pogajanja z Evropskim parlamentom
Z doseženim dogovorom je madžarsko predsedstvo dobilo mandat za začetek pogajanj o tem svežnju z Evropskim parlamentom. Cilj madžarskega predsedstva je, da bi bil dogovor z Evropskim parlamentom dosežen pred junijskim vrhom EU-ja.

Dogovor, ki so ga dosegli finančni ministri, temelji na predlogih Evropske komisije iz septembra lani in poročila delovne skupine, ki je delala pod vodstvom predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya.

Stalni mehanizem za stabilnost evra pred vrati
Križanič je povedal še, da so pogajanja o stalnem mehanizmu za zagotavljanje stabilnosti evra na dobri poti, mehanizem pa bi bil lahko potrjen 24. in 25. marca.

Voditelji držav v območju evra so pretekli konec tedna namreč dosegli dogovor, da se efektivna zmožnost začasnega sklada za zaščito evra poveča z 250 milijard evrov na 440 milijard evrov, kot je bilo sprva predvideno, in da je efektivna zmožnost stalnega mehanizma 500 milijard evrov.


Kazen za javnofinančni primanjkljaj