Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ministri so razpravljali o spoprijemanju z naslednjo fazo pandemije. Medtem ko je še pred nekaj leti veljalo, da je zdravje strogo v nacionalni pristojnosti, so se ministri danes strinjali, da je treba o politiki javnega zdravja govoriti na dveh ravneh, nacionalni in evropski, je povedal francoski minister za zdravje Olivier Veran.

O tem po njegovih besedah pričajo številne skupne pobude članic od izbruha pandemije, na primer skupno naročanje cepiv, skupne zaloge zdravstvene opreme in skupna covidna potrdila za olajšanje potovanja po Uniji.

Francija je tako predlagala podpis izjave iz Grenobla, ki bi bila temelj evropske zdravstvene unije in bi potrjevala skupno namero krepitve tega projekta, ne samo v povezavi z zdajšnjo in morebitnimi prihodnjimi pandemijami, temveč tudi na številnih drugih področjih javnega zdravja, je povedal Veran.

V tem kontekstu Francija predlaga tudi uvedbo "oznake evropska bolnišnica", ki bi se uporabljala za razne skupne evropske projekte, denimo s ciljem zagotavljanja čezmejne zdravstvene oskrbe.

EU zdravstveno unijo sicer že gradi s krepitvijo vloge Evropske agencije za zdravila (EMA) ter Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), vzpostavil je tudi novi evropski organ za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere, poimenovan Hera, ki bo imel letos za delovanje na voljo 1,3 milijarde evrov.

Svarilo pred razglašanjem konca pandemije

Tako francoski minister za zdravje kot evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides sta posvarila pred prehitrim razglašanjem konca pandemije, saj da je negotovost še vedno ogromna, zato je nujna pripravljenost na morebitne nove različice, ki bi lahko bile nevarnejše od omikrona.

Če se bo omikron, kot upamo, v prihodnjih tednih umiril, se bomo morda znašli v novih okoliščinah precejšnje precepljenosti in imunosti ter blažjih okužb, kar bo prineslo mirnost, nikakor pa to še ni konec pandemije, je opozorila komisarka. "Edina gotovost glede covida-19 je negotovost," je dejala.