Foto:
Foto:
O novi ekipi po besedah Borrella že na naslednjem plenarnem zasedanju parlamenta.
Prihodnji predsednik komisije Jose Barroso je dočakal predlog italijanskega premierja Silvia Berlusconija.

Spornega italijanskega kandidata Rocca Buttiglioneja bo zamenjal zunanji minister Franco Frattini, Berlusconi pa se je odločal med Frattinijem in nekdanjim gospodarskim ministrom Giuliem Tremontijem.

Novi latvijski komisar, Andris Piebalgs, bo po novem prevzel področje za energetiko. Zamenjal je resor z madžarskim kandidatom Lazslom Kovacsem, ki bo prevzel resor za davke in carinsko unijo.

Slovenski premier Anton Rop je ob robu vrha pozdravil prenovljeno Evropsko komisijo. Prepričan je, da bo nova ekipa še ta mesec dobila zeleno luč Evropskega parlamenta.

Frattini je bolj "umirjen"
Franco Frattini, ki je poleg Andris Piebalgs edino novo ime v komisarski ekipi, velja je umirjenega oziroma celo previdnega politika, ki ne bi smel imeti toliko težav kot za mnoge zelo sporen kandidat Buttiglione. Frattini delo italijanskega zunanjega ministra opravlja od leta 2002

Prva zaslišanja v ponedeljek?
Po besedah predsednika Evropskega parlamenta Josepa Borrella bi bila zaslišanja novih komisarskih kandidatov mogoča že od ponedeljka.

Dejal je, da so se s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom pripravljeni srečati v petek popoldne ali v soboto dopoldne. Tako bi lahko Evropski parlament o Barrosovi komisarski ekipi glasoval že na novembrskem plenarnem zasedanju, ki se bo začelo 15. novembra.

Na vrhu predvsem o lizbonski strategiji
Voditelji EU-ja se v Bruslju sestajajo na dvodnevnem zasedanju, na katerem bodo glavno pozornost posvetili reformi lizbonske strategije.

Govorili bodo tudi o novih načrtih na področju svobode, varnosti in pravic ter nekaterih zunanjepolitičnih temah, predvsem odnosih z ZDA in razmerah na Bližnjem vzhodu po hudi bolezni palestinskega voditelja Jaserja Arafata.

O reformi lizbonske strategije se bodo voditelji pogovarjali z nekdanjim nizozemskim premierjem Wimom Kokom, ki je po njihovem naročilu s skupino izvedencev pripravil oceno dokumenta, s katerim želi EU do leta 2010 postati najbolj konkurenčno gospodarstvo v svetovnem merilu.

Možnost za prve ocene ponovne izvolitve Busha
Na zunanjepolitičnem področju bodo imeli voditelji prvo priložnost za oceno vpliva ponovne izvolitve Georgea Busha za ameriškega predsednika na evropsko-ameriške odnose, ki so bili v času prvega Bushevega mandata precej napeti.

Slovenijo na vrhu zastopa premier Anton Rop, družbo pa mu delata zunanji in evropski minister, Ivo Vajgl in Milan M. Cvikl.