Pripadniki Frontexa ob uradnem začetku misije na predstavitvi v Skopju. Foto: Reuters
Pripadniki Frontexa ob uradnem začetku misije na predstavitvi v Skopju. Foto: Reuters

V Skopju so dogovor z agencijo Frontex podpisali oktobra lani. Za zdaj velja do konca januarja prihodnje leto, a ga bo mogoče podaljšati.

Cilj sodelovanja je nadzor migracijskih tokov, preprečevanje čezmejnega kriminala, tudi tihotapljenja prebežnikov, trgovanja z ljudmi in terorizma, želijo pa tudi okrepiti evropsko prisotnost na makedonskih mejah z Grčijo, Srbijo in Albanijo, je povedal direktor Frontexa Hans Leijtens.

Opozoril je na velik geostrateški pomen Zahodnega Balkana, ki pa je po njegovih besedah tudi križišče trgovcev z ljudmi, tihotapcev in kriminalcev.

Pripadnica Frontexa med upravljanjem termalne kamere. Foto: Reuters
Pripadnica Frontexa med upravljanjem termalne kamere. Foto: Reuters

Med pripadniki tudi dva slovenska policista

Največ pripadnikov Frontexa je iz Avstrije, Češke, Nemčije in Italije. Med njimi sta tudi dva slovenska policista, ki od včeraj makedonskim kolegom pomagata pri varovanju zelene meje v Bogorodici.

S prihodom Frontexa se je sicer iztekla dvostranska pomoč več držav, delo na makedonsko-grški meji je tako končala zadnja, 74. skupina slovenskih policistov, v sedmih letih jih je bilo tam 458.

Spopasovski: V boji proti migrantom nismo sami

"V boju proti nezakonitim migrantom nismo sami," je dejal notranji minister Oliver Spasovski, ki opozarja, da polovica tistih, ki v Evropsko unijo vstopijo nezakonito, pride po t. i. balkanski poti, na katero se znova podaja vse več ljudi.

Sodelovanje z makedonskimi policisti. Foto: Reuters
Sodelovanje z makedonskimi policisti. Foto: Reuters

"Frontex predstavlja zaščito naših mej, ozemeljske celovitosti. Je odgovor na vsa tveganja za našo državo, tudi glede varnosti in mirnih sanj za naše otroke. Predstavlja nadzor nad nezakonitimi migracijami, krepi naš boj proti organiziranemu kriminalu in pomeni tudi zaščito za makedonski jezik, v katerem je bil dogovor podpisan in kaže na našo evropsko pot, tudi ko gre za mednarodno varovanje miru in varnosti," je še dejal.

Severna Makedonija je članica Nata in si že dolgo prizadeva za članstvo v Evropski uniji, ki ga zdaj zaradi dvostranskih vprašanj, tudi jezika, zavira predvsem Bolgarija.