Pusićeva je zelo optimistična glede pogajanj z Evropsko unijo. Foto: MMC RTV SLO
Pusićeva je zelo optimistična glede pogajanj z Evropsko unijo. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica hrvaškega odbora za spremljanje pristopnih pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo je po sredinem srečanju odbora ocenila, da naj bi Hrvaški po avgustu ostala največ štiri odprta poglavja. Pričakuje, da bodo do poletnih počitnic odbora, ki ga vodi, med poglavji za zapiranje zagotovo še ostala poglavja pravosodje in temeljne pravice, konkurenca ter zunanja, varnostna in obrambna politika, kjer ima Slovenija še vedno zadržke.

Pusićeva je prepričana, da bi pogajanja o konkurenci lahko odprli aprila. Dodala je, da Hrvaška že pričakuje vabilo za predajo svojih pogajalskih izhodišč za omenjeno poglavje. Ob tem je Pusićeva spomnila še, da si je špansko predsedstvo za cilj zadalo, da bi Hrvaška odprla vsa pogajalska poglavja.

Nizozemska umaknila svoje pomisleke
Predsednica hrvaškega odbora pričakuje, da bo Hrvaška pomladi, najpozneje junija, odprla tudi poglavje pravosodje in temeljne pravice, potem ko je tudi Nizozemska uradno umaknila pomisleke, ki jih je imela glede hrvaškega sodelovanja z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Odbor stalnih predstavnikov EU-ja je Hrvaško prejšnji teden povabil, naj pošlje pogajalska stališča za omenjeno poglavje

Hrvaška je za zdaj odprla 30 izmed 33 pogajalskih poglavij, začasno pa jih je zaprla 17.