Slovenska blokada hrvaškemu približevanju je umaknjena, kaj zdaj čaka Zagrab, bo znano v petek. Foto: EPA
Slovenska blokada hrvaškemu približevanju je umaknjena, kaj zdaj čaka Zagrab, bo znano v petek. Foto: EPA

Na petkovi pogajalski konferenci, prvi po lanskem decembru, bodo sodelovali hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković, evropski komisar za širitev Olli Rehn ter predvidoma švedski zunanji minister Carl Bildt v imenu švedskega predsedstva EU-ju. Na konferenci so običajno prisotni tudi predstavniki članic EU-ja.

Šest poglavij se odpira, pet začasno zapira
Veleposlaniki držav članic pri EU-ju so potrdili, da naj bi Hrvaška odprla šest poglavij (poglavja o svobodnem pretoku kapitala; davčni politiki; kmetijstvu; varnosti prehrane, veterinarski in fitosanitarni politiki; pravosodju, svobodi in varnosti ter poglavje o regionalni politiki in koordinaciji strukturnih instrumentov), začasno zaprla pa pet (o svobodnem pretoku delovne sile; pravo gospodarskih družb; carinska unija; statistika in poglavje o transevropskih mrežah).

Tri poglavja blokirana
Tri poglavja (ribištvo, okolje ter zunanja, varnostna in obrambna politika) so pripravljena za odprtje, a bodo ostala blokirana. Slovenija ima pri teh poglavjih "vsebinske zadržke", ki pa naj ne bi bili povezani z vprašanjem meje med državama.

Na pogovorih o reševanju vprašanja slovensko-hrvaške meje pa bosta poleg slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja in njegovega hrvaškega kolega Jandrokovića udeležila tudi komisar Rehn in predvidoma Bildt.