Jandroković zagotavlja, da si bo Hrvaška prizadevala svojim sosedam pomagati pri vstopu v EU in Nato. Foto: EPA
Jandroković zagotavlja, da si bo Hrvaška prizadevala svojim sosedam pomagati pri vstopu v EU in Nato. Foto: EPA

"Naš cilj je deliti izkušnje s sosedami in jim pomagati, da postanejo polnopravne članice zveze Nato in EU-ja," je poudaril. Hrvaška namreč po njegovih besedah vztraja, da dvostranska vprašanja ne bi smela biti del pogajalskega procesa z EU-jem.

"Evroatlantska perspektiva za vse države Zahodnega Balkana je ključna za mir, stabilnost in blaginjo v tem delu Evrope," je poudaril. Na vprašanje, ali ni prav Hrvaška vnesla dvostranskega vprašanja v pogajanja z EU-jem z vključitvijo nekaterih zemljevidov in drugega gradiva, s katerim naj bi prejudicirala mejo, pa je odvrnil: "Hrvaška tega ni storila in ta položaj želimo premagati."

Prestavljanje konference
Evropski komisar za širitev Olli Rehn ni želel razsojati, katera stran je dvostransko vprašanje vnesla v pogajanja: "Poskušal sem ugotoviti, kaj je za tem, a to je tako kompleksna zgodba, da sem na neki točki odnehal, preteklost pustil za seboj in se osredotočil na prihodnje rešitve."

Jandroković je po svetu še poudaril, da Hrvaška ni zadovoljna, ker je bila njena pristopna konferenca že drugič preložena, in izpostavil, da Slovenija blokira 12 poglavij, ki so pripravljena na odprtje ali zaprtje. Konferenco je predsedstvo prvič preložilo konec marca na pretekli petek, nato pa minuli petek še enkrat za nedoločen čas. V EU-ju to sproža bojazen, da bo zastoj Hrvaške na poti v EU slab zgled za regijo.

K. S.