Hrvaški premier se bo z Rehnom srečal v New Yorku. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaški premier se bo z Rehnom srečal v New Yorku. Foto: MMC RTV SLO

Sanader, ki se mudi na večdnevnem obisku v New Yorku, je dejal, da bo v ponedeljek na srečanju z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom vztrajal pri omenjenih zahtevah. "Še vedno je mogoče končati pogajanja do konca leta, sicer pa je nujno, da Slovenija junija umakne zaporo," je dodal in ponovil, da Hrvaška ne bo sprejela slovenskih dopolnil k predlogu EU-ja za rešitev spora med državama, saj je Hrvaška sprejela omenjeno pobudo brez dodatnih pogojev. Napovedal je, da bosta z Rehnom v ponedeljek imela dolg pogovor in delovno kosilo.

V New Yorku o sodelovanju s Haagom
Sanader se v New Yorku mudi, ker bo v Varnostnem svetu glavni tožilec haaškega sodišča Serge Brammertz predstavil poročilo o sodelovanju Zagreba s Haagom. Pretekli teden je namreč prvi haaški tožilec obiskal Hrvaško in od njenih oblasti zahteval dokumente o hrvaških topniških napadih na območju Knina med hrvaško vojaško operacijo Nevihta avgusta 1995.

Zaradi teh dokumentov Nizozemska, Velika Britanija, Danska, Finska in Belgija v pristopnih pogajanjih Hrvaške z Unijo nasprotujejo odpiranju poglavja o pravosodju. Na Hrvaškem sicer pričakujejo, da bo imel Brammertz v četrtek, ko bo poročal, očitke na račun ravnanja Zagreba.

Sanader pa meni, da Hrvaška dobro sodeluje s haaškim sodiščem, kar namerava tudi povedati na seji VS-a ter na srečanjih s predsednikom in glavnim tožilcem haaškega sodišča
Patrickom Robinsonom in Brammertzom.

M. R.