Kosorjeva je prepričana, da bo sodelovanje Hrvaške s Haagom kmalu ocenjeno kot pozitivno. Foto: EPA
Kosorjeva je prepričana, da bo sodelovanje Hrvaške s Haagom kmalu ocenjeno kot pozitivno. Foto: EPA

"Vlada je v letošnjem proračunu namenila dve milijardi kun za aktivnosti in projekte, povezane s prilagajanjem Evropski uniji. Leta 2011 bomo v ta namen zagotovili 1,9 milijarde kun," je na novinarski konferenci v Banskih dvorih razkrila Kosorjeva. Premierka je pojasnila, da bo za prilagajanje kmetijstva v prihodnjem letu namenjenih več kot 500 milijonov kun, za reformo pravosodja 112 milijonov, za vzpostavitev schengenskega sistema na hrvaških mejah 235 milijonov, za modernizacijo carinskega sistema 132 milijonov in za modernizacijo mejnih prehodov 83 milijonov kun.

Ob vstopu Hrvaške v Unijo bo na njenih mejah s Srbijo, Bosno in Hercegovino in Črno goro nameščenih 5.000 mejnih policistov, je še povedala Kosorjeva in dodala, da je to zahteva Bruslja, saj bo to po novem zunanja meja Unije.

Vzpostavili bodo agencijo za plačila v kmetijstvu
Med prednostnimi nalogami pri pogajalskih poglavjih kmetijstvo in konkurenca je Kosorjeva izpostavila vzpostavitev agencije za plačila v kmetijstvu, za konec naslednjega tedna pa napovedala razpis novega natečaja za privatizacijo ladjedelnic. V zvezi s poglavjem pravosodje in temeljne pravice je izrazila prepričanje, da bo sodelovanje Hrvaške s haaškim sodiščem v kratkem označeno kot pozitivno, o podrobnostih pa ni govorila.

Preden je stopila pred novinarje, se je premierka sestala še z glavnim hrvaškim pogajalcem za Evropsko unijo Vladimirjem Drobnjakom in vodji pogajalskih skupin, s katerimi je govorila o načrtu dela do konca hrvaških pristopnih pogajanj, kar naj bi bilo v sredini prihodnjega leta.