Hrvaško čaka še nekaj nalog pred vstopom v evropsko družino. Foto: EPA
Hrvaško čaka še nekaj nalog pred vstopom v evropsko družino. Foto: EPA

Hrvaška opozicijska voditeljica Vesna Pusić, ki predseduje nacionalnemu odboru za spremljanje pogajanj z Evropsko unijo, je prepričana, da se lahko kljub še mnogim nalogam pristopni pogovori končajo še letos, vendar pa opozarja, da je treba okrepiti hrvaško gospodarstvo, da bi napredovalo znotraj EU-ja in ne bi doživelo šokov, ko bo Hrvaška že članica povezave.

"Končno smo v fazi, ko na obzorju vidimo končni cilj. Toda ni nam uspelo ustvariti jasne slike o tem, kaj lahko ponudi naše gospodarstvo skupnemu trgu," je Vesna Pusić povedala v torkovem pogovoru za Reuters.

Hrvaško gospodarstvo poganjajo predvsem turizem, državne naložbe in servisne storitve, največje breme pa predstavljajo visoki davki in velika javna poraba. Svetovni gospodarski krizi se niso uspeli izogniti niti naši južni sosedje in njihovo gospodarstvo se je lani skrčilo za šest odstotkov.

Natežja poglavja za jesen
Na Hrvaškem upajo, da bodo v Evropsko unijo vstopili leta 2012, in pričakujejo, da bodo imeli kmalu odprtih 30 poglavij v pristopnih pogajanjih, medtem ko so jih 17 že zaprli. "Upamo, da bomo vsa preostala poglavja odprli do aprila in jih vse, razen treh ali štirih, zaprli do poletnih počitnic. Tako bi lahko do jeseni zaprli tudi najtežja poglavja," je optimistična Pusićeva.

Po njenem mnenju bi lahko področje kmetijstva imelo največ težav, saj so bile potrebne reforme odrinjene na stran in je oblast dala prednost populističnim politikam. Težava je predvsem v razdrobljenem kmetijstvu z veliko majhnimi proizvajalci, ki ne morejo biti konkurenčni v EU-ju.

Pusićeva je hrvaškim podjetjem svetovala, da se osredotočijo na izdelke, po katerih vlada povpraševanje na skupnem trgu, posvarila pa jih je tudi, da naj se podučijo, kako tekmovati za evropska sredstva.